„Na sociální sítě si vymez pevný čas,“ doporučuje autorka projektu Replug me

Učíš se, na mobilu ti blikne notifikace z Instagramu…a najednou utekly dvě hodiny a ty právě koukáš na video se štěňátky. Takhle nějak funguje digitální nerovnováha. Sociální sítě a internet tě snadno vyvedou z koncentrace a ztěžují ti úspěšné složení zkoušek nebo práci. Zjisti, jak proti tomu bojovat.

Čtvrtinu dne strávíme online. Jen v posledních 10 minutách zkontrolovala polovina z nás svůj Facebook. ​45 % mladých uvádí, že jim sociální sítě snižují sebevědomí.

Tahle čísla tě překvapí, když zabrouzdáš na web Replug.me. Jde o projekt sympatické Karolíny Presové a jejích kolegů, který pomáhá vybalancovat život s digitálním světem. Což je něco, s čím potřebujeme pomoct asi úplně všichni.

Karolínu k projektu inspirovala doba, kdy žila na Jakartě. Tehdy tam zrovna vypukl boom internetu a aplikací. Lidi se najednou vrhli do online her a procházení sociálních sítí. Karolína má sociologický background, a proto si všímala, co s lidmi nové návyky dělají a jak internet ovlivňuje mezilidské vztahy. Když se vrátila do Čech, založila Replug.me.

O svoje poznatky se podělila i se studenty na osmé přednášce ze série Prosecco & Learn.

Prosecco & Learn #8

Mobil k ránu nepatří

Sociální sítě zvláštně přitahují. Může za to látka zvaná dopamin, kterou vylučuje náš mozek a je spojená s příjemnými emocemi. Když vidíme nový lajk u našeho příspěvku, vyplaví se tato „látka odměny a slasti“ a je nám skvěle. Problém je v tom, že odměn chceme víc a víc. Na mobil tak koukáme, i když vlastně vůbec nepotřebujeme. Kvůli brouzdání po sítích odkládáme spánek nebo si kazíme setkání s přáteli naživo.

A nepomáháme si ani, když bereme mobil do ruky hned po probuzení. Podle výzkumů si takhle zvyklo vstávat 80 % lidí. Čerstvý a odpočatý mozek hned ráno zahltíme spoustou podnětů místo toho, abychom si pozornost šetřili na důležitější výzvy dne. Raději, než koukáním do mobilu prožij svoje ráno offline. V klidu si připrav snídani. Během jídla koukej ven na stromy nebo na střechy. Do ruchu internetu se ponoř až potom.

Vymez si čas, kdy na socky můžeš bez pocitu viny

Sítě nás dokážou rušit i v době, když se vážně potřebujeme soustředit, třeba během studia nebo práce. Je ti asi jasné, že když si mobil úplně zakážeš, tak to nebude fungovat. Zakázané ovoce totiž láká nejvíc. Tak co s tím?

Karolína doporučuje nastavit si čas pro práci nebo studium a čas pro brouzdání. Vymez si tedy časové bloky na povinnosti a za ně umísti několik minut na dohnání feedu. Na konci téhle doby mobil ale zase odlož. Přesné časové hranice ti pomohou vnímat sítě jako digitální prostor, ze kterého můžeš kdykoliv vystoupit.

Určitě ti prospěje, když si dáš jeden půlden v týdnu úplně offline. Díky tomu objevíš, jak je „být off“ vlastně super. Vyber si čas, kdy ti internet nebude chybět kvůli výuce nebo práci, může to být třeba čtvrtek odpoledne. A tenhle termín striktně dodržuj.

Klidně s digitálem bojuj na jeho vlastním poli. Karolína doporučuje několik aplikací, které pomáhají nadužívání sociálních sítí a škodlivých stránek omezit, například:

Lelkování není jen povoleno, ale dokonce doporučeno

K práci patří i odpočinek, a to ten mezi prací (pauzy) i po práci. Když si dobře odpočineš, příště zase pojedeš bomby. Taky posílíš svoji schopnost kreativně uvažovat a budeš se cítit šťastnější. Máš čas na sebe-reflexi a hledání smyslu vlastního života. Takže nohy nahoru! Jenom mysli na to, že při odpočinku nemají své místo sociální sítě ani Netflix. Konzumace takového obsahu tě naopak ještě víc ruší a zahlcuje tvůj mozek zbytečnostmi.

Klidně jen tak vegetuj. Lelkování patří podle Světové zdravotnické organizace mezi stavy, které jsou ohrožené. Měli bychom mu věnovat víc pozornosti a občas si taky prostě zazevlovat. Jak na to? Povol si 15 minut snění za bílého dne a prostě…se zasni. Obsah necháme jenom na tobě.

Mobil ne, raději knížku

„Stojí ten čas za to?“ ptá se tým Replug.me ve facebookovém příspěvku všech brouzdačů, kteří si právě projíždějí svoji zeď. Chci čas vyměnit za tenhle obsah? Zlepší se mi nějak život tím, že uvidím dalších 30 fotek?“ Zkus si na tuhle otázku odpovědět, až se zase ztratíš mezi příspěvky.

Náš tip: Sleduj Facebookovou stránku Replug.me, kde najdeš spoustu zajímavých příspěvků. Po nich většinou získáš chuť hodit mobil do kouta a otevřít radši knížku. A o to jde. Zapojit se můžeš třeba i do jejich sedmidenní výzvy.

Mimochodem, na příští Prosecco & Learn přednášku můžeš přijít klidně i ty. Dokud se nesejdeme osobně, vysíláme zadarmo na MS Teams a vybíráme témata, která opravdu pomáhají. Pozvánky zveřejňujeme v sekci Potkej se s námi nebo na našem Facebooku.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?