Prezident Czech and Slovak Society: „Na anglické univerzitě propojuji české a slovenské studenty.“

Jakub Fridrich je ambasadorem EY. Jako prezident univerzitního spolku sdružuje Čechy a Slováky, kteří studují na University of Warwick, tedy severně od Londýna. Povídali jsme o životě v Anglii i o tom, jestli doporučuje vzít si od studia rok volno, tzv. „gap year“.

Jakube, jak jsi se dostal do Velké Británie?

Odstěhovat se do Velké Británie bylo rozhodnutí rodičů, původně to mělo být na rok. Teď tu jsme s rodinou už patnáct let. Pocházím z Prahy, nyní žiji kousek od Londýna. Anglie je hodně multikulturní, lidé tu jsou z různých zemí a vyznávají odlišná náboženství, to se mi dost líbí. Člověku se tu otevřou obzory.

Kde teď studuješ?

Studuju ekonomii na University of Warwick. Hodně se věnuji sportu, hraju basketbal a volejbal a jsem členem několika univerzitních spolků, tzv. „societies“. Kromě toho, že rád navštěvuji Česko, tak působím i jako prezident spolku Czech and Slovak society. Sdružujeme v Anglii české i slovenské studenty a pořádáme hodně akcí.

Proč sis vybral ke studiu ekonomii?

Než jsem nastoupil na univerzitu, dal jsem si od studia rok pauzu a vzal si tzv. „gap year“. Ve Velké Británii jsou poslední dva roky na střední škole náročné. Aby tě vzali na vysokou školu, musíš mít ze střední dobré výsledky, přijímačky se tu nedělají. V tom volném roce mezi studiem jsem si uvědomil, že chci vlastně studovat ekonomii. Předtím jsem už byl přijatý na několik univerzit a měl jít studovat právo.

Jakub Fridrich

Jakub Fridrich studuje obor Economics na University of Warwick. V Anglii žije od svých pěti let. Na české kořeny nezapomíná díky pravidelným návštěvám Česka a prezidentství univerzitního spolku Czech and Slovak Society. Před nástupem na univerzitu si dal od studia rok volna, kdy zároveň pracoval –⁠ díky tomu se osamostatnil a poznal hodnotu peněz. Zkušenost doporučuje i dalším studentům. Jakub miluje sport a čte true crime.

Doporučil bys „gap year“ i dalším studentům?

Rozhodně. Hodně jsem se během toho roku osamostatnil. Pracoval jsem jako lyžařský instruktor v Rakousku, naučil jsem se starat sám o sebe, prát si, vařit a také jsem poznal hodnotu peněz. To jsou dost důležité věci. Kromě toho jsem získal pracovní reference. Na ty se ve Velké Británii klade velký důraz. Pokud se pak člověk chce hlásit někam na stáž, tohle se ti hodí.

Jak jsi se dostal k roli ambasadora EY?

Před rokem jsem se zúčastnil prezentace od anglické pobočky EY a ta společnost se mi hodně zalíbila. Ohledně ambasadorství jsme se propojili s českou pobočkou EY přes LinkedIn. Na EY je super, že je to mezinárodní firma, má dobrou firemní kulturu a studentům je sympatická. Na stáži v EY si může člověk zkusit ode všeho trochu, a pozná práci v různých sektorech. Mě nejvíce zajímá oddělení strategií a transakcí. Líbí se mi i to, že tu lidé dělají práci, u které vidí dopad.

Co jako ambasador EY děláš?

Díky tomu, že mám přístup ke spoustě českým a slovenským studentům, tak plánuju organizovat různé akce. Každých 14 dnů se v našem spolku něco koná. Ambasador jsem nově a o EY chci mluvit právě na našich akcích. Ať studenti ví, že mají i tuto kariérní možnost. Po návratu do Česka si pak v EY mohou najít stáž nebo klidně i zaměstnání.

Co se ti líbí na EY?

Líbí se mi důraz na tzv. „work balance culture“, tedy moci skloubit práci s osobním životem. Někteří z mých spolužáků chtějí být bankéři a pracovat od nevidim do nevidim. Já si chci života také užít a to v EY jde. Zároveň je to práce v prestižní společnosti, která umožní vyjet i do zahraničí a pracovat chvíli tam. Třeba v Asii nebo Americe. Takové možnosti všude nejsou.

Víš, čemu se chceš v budoucnu věnovat?

Ještě přesně netuším, co budu v budoucnu dělat. Rád bych využil možnosti zapojit se do EY jako stážista. Díky tomu bych se mohl vrátit do Prahy, určitě alespoň na chvíli. A rozhodně chci do budoucna využít ekonomické vzdělání, kterému se nyní věnuji.

Láká tě stáž nebo práce v české pobočce EY? Ozvi se Jakubovi na jakubfridrich8@gmail.com ohledně čehokoliv, co tě zajímá. Prohlédni si i aktuální volná místa nebo si přečti o zkušenostech dalšího ambasadora Sama Robertse.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?