„Radíme firmám s udržitelností a pomáháme jim snižovat uhlíkovou stopu,“ říkají Ivana a Mikuláš z týmu Energetiky

Jejich dny jsou doslova nabité. S firmami z Česka i zahraničí totiž řeší energetiku. Radí, jak na ceny energií, nastavení udržitelných strategií nebo výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Poprosili jsme Senior konzultantku Ivanu Kostelanskou a Junior konzultanta Mikuláše Komárka, aby nám přiblížili svou práci. Zjisti, jestli je pro consulting v energetice nutné technické vzdělání a proč rozjet svou kariéru právě v EY.

Ivano, Mikuláši, díky, že jste si udělali čas na rozhovor. Jako první by nás zajímalo, jak dlouho už jste v EY?

Ivana: Jsem v EY přes čtyři roky. Nastoupila jsem jako Intern, ještě během studia na vysoké.

Mikuláš: I já jsem začal na pozici Interna při škole. Minulé září jsem pak nastoupil na full-time pozici jako Junior konzultant.

Oba pracujete v týmu Energetiky. Co všechno řešíte?

Ivana: Jako konzultanti řešíme třeba dopady národní nebo evropské energetické legislativy na činnost firmy. Teď je hodně aktuální téma nákupu energií, protože v souvislosti s válkou na Ukrajině ceny elektřiny a plynu stouply až pětinásobně. Pomáháme klientům současné období zvládnout, ať už pomocí nastavení lepší nákupní strategie nebo výstavbou vlastního, ideálně obnovitelného zdroje. S tím úzce souvisí i aktuální téma dekarbonizace, kdy pomáháme firmám s výpočtem jejich uhlíkové stopy a nastavením komplexní ESG a dekarbonizační strategie.

Mikuláš: Část týmu se taky intenzivně věnuje digitalizaci a optimalizaci procesů v energetice. Pomáháme velkým energetickým firmám být efektivnější a rychle reagovat na změny na trhu.

Mikuláši, jak ses dostal k energetice?

Mikuláš: Já se intenzivněji setkal s energetikou na ČVUT na Fakultě elektrotechnické, kde jsem absolvoval bakalářský studijní program Elektrotechnika, energetika a management. Na magistru jsem sice studoval projektové řízení inovací, ale věděl jsem, že se energetice chci věnovat i v budoucnu. Když se blížil závěr mého studia, začal jsem se rozhlížet po možnostech, kde si energetiku osahat. Shodou okolností jsem to probíral s dlouholetým kamarádem, který pracuje v EY. Řekl mi, že zrovna hledají do týmu energetiky nového Interna, ať to zkusím.

Ivano, jak to bylo u tebe?

Ivana: Já se k energetice dostala náhodou. Studovala jsem mezinárodní vztahy na VŠE a s energetikou se tam střetla jen okrajově. Při studiu jsem se ale zúčastnila letní školy energetiky, kde mě téma chytlo natolik, že jsem k němu začala směřovat i profesně. Consulting mi přišel jako dobrá volba, protože jsem neměla technické vzdělání a téma energetiky mi přišlo příliš široké. Při práci na projektech si člověk osahá různá témata a postupně do nich pronikne.

Ke consultingu v energetice tedy není potřeba žádné technické vzdělání?

Mikuláš: V našem týmu máme široké zastoupení lidí s různým vzděláním – lidi z technických oborů, ekonomy, ale i kolegy s humanitním zaměřením. Všechny nás ale spojuje zájem o energetiku. Na projektech se pak setkáváme tak, aby to dávalo smysl pro klienta a využili jsme specializaci všech členů týmu.

Radíme firmám, jak snížit spotřebu energií

Podle čeho si člověk v EY vybere specializaci? Stačí, že ho baví vybraná oblast?

Ivana: Je to hodně o tom, v čem je člověk silný a jak se chce rozvíjet. Junior si v našem týmu může vyzkoušet jakýkoliv projekt a postupem času, když už ví, co ho baví, se může specializovat.

Mikuláš: Já se teď třeba víc zabývám technickými projekty. Zjistil jsem, že mě hodně baví obnovitelné zdroje a věci spojené s decentralizací energetiky – za pár let už to nebude o tom, že elektřinu vyrobí jen elektrárna, na výrobě elektřiny a celkové stabilitě elektrizační soustavy se budou podílet i další subjekty, klidně domácnosti. To jsou oblasti, na které se začínám specializovat. Díky širokému spektru projektů může člověk v EY okusit práci od optimalizace firemních procesů až po náročnější modelování budoucí spotřeby a výroby elektřiny.

Na jakých projektech zrovna pracujete?

Mikuláš: Hodně se u nás řeší téma cen energií, společnosti si například poptávají výhledy budoucích cen. Ať už se jedná o plyn, elektřinu nebo uhlí.

Ivana: Já se teď věnuji hlavně udržitelnosti. Znamená to, že ve firmách nastavujeme udržitelné strategie, počítáme jejich uhlíkovou stopu a pomáháme ji snižovat třeba prostřednictvím snižování spotřeby energií nebo implementací energeticky efektivních řešení.

Ivano, vraťme se na začátek. Jaká byla tvoje cesta od Interna k seniorní pozici?

Ivana: Velmi plynulá a vlastně úplně shodná s tím, co EY prezentuje navenek. Každým rokem jsem postupovala na pomyslném korporátním žebříčku a získávala větší zodpovědnost, zvyšovala se komunikace s klienty a také s juniory, kterým dnes zadávám úkoly a kontroluji jejich práci. V projektech jsem byla intenzivně zapojená už od prvního dne. V EY chceme, aby všichni dělali smysluplnou práci, pracovali s daty a připravovali reálné výstupy, nejen od rána do večera formátovali tabulky.

Mikuláši, jaká je tvá cesta s EY?

Mikuláš: Po nástupu na pozici Interna jsem byl hned přiřazený k projektu. Na juniorní pozici to znamená hlavně rešeršování dat a příprava podkladů. Jsou s tím samozřejmě spojeny i úkoly týkající se formátování a grafických úprav dokumentů. Náročnost práce se ale postupem času zvyšuje a junior se připravuje na seniorní roli, kde se aktuálně nacházím i já a vnímám to jako velmi plynulý proces.

Práci v EY si Intern může bez problémů přizpůsobit rozvrhu ve škole

Mikuláši, práci v EY jsi ze začátku musel skloubit se školou. Jak jsi to zvládal?

Mikuláš: Měl jsem to nastavené tak, že jsem chodil do práce podle svých časových možností a na plný úvazek nastoupil až po ukončení studia. Máme ale v týmu kolegy, kteří začnou pracovat full-time už během školy, například při dopisování diplomky.

Jaké dovednosti ze školy využíváte v consultingu nejvíc?

Ivana: Využívám hlavně ekonomické znalosti z VŠE a samozřejmě jsou důležité jazyky. Sice pracujeme hlavně na českém a slovenském trhu, ale hodně našich klientů jsou velké mezinárodní firmy, se kterými komunikujeme hlavně anglicky.

Mikuláš: Já dost využívám přehled o dění na trhu energetiky a znalost základních principů jeho fungování. Na projektech jde člověk vždy do detailu, takže se kontext hodí. Škola mi celkově dala dovednosti, jak hledat informace, dobře rozumět textu a umět ho zpracovat.

Jak obvykle probíhá váš den v práci?

Ivana: Dny mám celkem různorodé. Musím říct, že čím jsem seniornější, tím mám plnější kalendář. Někdy pracuji i na několika projektech naráz a přes den je důležité se interně koordinovat, komunikovat s klienty a samozřejmě pracovat na projektu. Typicky do práce dorazím na devátou. Běžně pak mám dva, tři meetingy denně. Okolo šesté s kolegy vyprázdníme kanceláře a po práci jdeme třeba na pivo nebo do fitka. Zrovna včera jsme měli společný drink na terase, doháníme covidovou dobu, kdy jsme byli všichni doma.

Mikuláš: Co se týká náplně práce, tak by se dala rozdělit do tří hlavních částí. Schůzky s klientem, interní schůzky týmu a práce na projektu. Zrovna dnes jsem již absolvoval vše zmíněné.

Jak konkrétně vypadá vaše práce na projektech?

Ivana: Zahrnuje to přípravu výstupů, ať už jde o prezentaci v Powerpointu, model v Excelu nebo nějakou zprávu ve Wordu. Junioři se hodně soustředí na sběr dat, hledání informací a přípravu draftů. Senioři pak pomáhají delegovat úlohy a dokončovat výstupy, hodně komunikují s klientem.

Jak to máte s prací na dálku, pracujete běžně z domova?

Ivana: Pracujeme obvykle tři až čtyři dny v týdnu z kanceláře, zbytek z domova. Ale je to na každém, jaký formát si zvolí. Náš tým se do kanceláří po pandemii vrátil docela rychle. Chceme s kolegy společně trávit čas a taky se projekty někdy řeší snadněji tím, že si všichni sednou do zasedačky a projekt společně proberou.

Mikuláš: Máme i projekty v zahraničí. Třeba nedávno jeli kolegové do Nizozemska nebo teď máme kolegyni už týden v New Yorku. Ale co jde, to řešíme s klienty online.

Tým Energetiky nabízí zajímavé projekty s reálným dopadem, možnosti vzdělávání i skvělé kolegy

Jaké máte v EY možnosti dalšího vzdělávání?

Ivana: Spoustu věcí se člověk naučí přímo na projektech a zároveň máme v EY štědré možnosti vzdělávání. Vlastní e-learning, přístup na vzdělávací portál Udemy for Business a vzdělávací budget v hodnotě několika desítek tisíc. Já jsem si vybrala kurz na projektový management, design thinking nebo třeba Power BI.

Máte nějaké tipy pro studenty, které láká podobná práce jako je vaše?

Ivana: Ať se nebojí. Znám hodně lidí, které energetika zajímá, ale odrazuje je, že jim chybí technické vzdělání. Pokud ale chtějí do oblasti trochu proniknout, consulting v energetice je rozhodně správná volba. Naše projekty jsou zajímavé, různorodé a v sektoru energetiky se pořád něco děje.

Mikuláš: Když porovnám sebe a spolužáky, kteří po škole nastoupili třeba do velké energetické společnosti, tak si troufnu říct, že moje práce není tolik jednotvárná. U nás se projekty střídají klidně každé dva měsíce a díky tomu objevuji, čemu všemu se dá v energetice věnovat.

A co vás na práci v EY baví nejvíc?

Ivana: Jednoznačně projekty. Jsou vážně zajímavé, člověk se spoustu věcí naučí a potká na straně klientů zajímavé lidi. A taky mě velmi baví náš tým. Myslím, že je plný inteligentních lidí, se kterými vycházíme i mimo pracovní dobu. Mám z práce i takové vnitřní uspokojení, protože vím, že reálně přispívám k velké změně třeba tím, že pomáhám firmám, aby byly uhlíkově neutrální a udržitelnější.

Mikuláš: Mám to podobně. Líbí se mi různorodost projektů i to, že všechno není jen o práci. Může se zdát, že korporát se zaměřuje jen na výkon, ale u nás to tak úplně není. Máme spoustu akcí okolo. Jezdíme třeba na lyže, na vodu, máme různé teambuildingy. Navíc mi vyhovuje flexibilita pracovní doby a v týmu se dá na čemkoliv domluvit.

Láká tě práce v tomhle týmu? Právě teď do něj hledáme nové kolegy! Mrkni na inzerát a pokud tě zaujme, rádi se s tebou potkáme.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?