„Stáž a školu skloubíš v pohodě,“ říká ambasadorka EY z VŠE

Adéla Fassmannová je ambasadorkou pro studenty VŠE a vedle studia pracuje jako intern v Auditu. Přiblížila nám, jak probíhalo výběrové řízení na stáž a co jí na práci v EY zaujalo.

Jaký byl začátek tvé spolupráce s EY?

Hodně mě překvapilo, že jsem si mohla říci, v jakém odvětví bych audit chtěla dělat. Pro mě je to první zkušenost, a proto jsem si konkrétně nevybrala. Ale například kolega, který studuje bankovnictví, si přál pracovat s firmami v tomto sektoru a EY mu vyšlo vstříc.

Nastoupila jsem v srpnu a moje první návštěva u klienta se odehrála v září. Tým, který na zakázce pracuje, je složený z méně zkušených i seniorních kolegů a manažera. Ti nám pomáhali s přípravou na schůzky, takže i když jsem jela do firmy poprvé, zvládla jsem to v pohodě.

Adéla Fassmannová

Adéla Fassmannová je na stáži v Auditu od srpna 2021. Studuje magisterský obor Účetnictví a finanční řízení podniků na Fakultě účetnictví a financí na pražské VŠE. Podle Adély je pro práci v auditu důležitá schopnost správně klást otázky, zorganizovat si čas, důslednost a pečlivost. Ve volném čase ráda cestuje nebo vyrazí na výlet do přírody.

Jak se daří práci skloubit se školou?

Pracuji při škole už několik let. Na VŠE si vytváříme rozvrh sami, takže se to dá zvládnout. Mám poloviční úvazek, který odpracuji během tří dnů. EY respektuje, že škola je na prvním místě a vychází mi vstříc.

Pomáhají ti v práci znalosti ze školy?

Zúročím své znalosti z účetnictví, praxe na ně navazuje. Praxe ještě pořád není součástí studia v takové míře, jak by bylo potřeba a pak absolventům chybí. Díky internshipu v EY má člověk po skončení školy mnohem lepší výchozí pozici.

Je podle tebe náročné se do EY dostat?

Studenti z toho někdy mají obavy. Já jsem měla největší respekt ze vstupních testů. U testu z verbálního a numerického myšlení je krátký časový limit a nejde se na něj úplně připravit. Nakonec to ale nebylo tak zlé. Pak je ještě test z angličtiny, který je zaměřený hlavně na gramatiku, slovní zásobu a porozumění textu. Jeho náročnost bych srovnala s maturitou z angličtiny, pokud ji člověk zvládl, půjde mu to. Určitě se vyplatí nebát se a zkusit to.

Poté jsem měla pohovor rozdělený na 15minutové bloky se 4 lidmi z firmy. Celé to bylo v přátelském duchu. Absolvovala jsem pohovor do více firem, srovnávala jsem a dávala jsem hodně i na osobní pocit. Celková komunikace EY na mě působila tak dobře, že to byla jasná volba.

Co tě v EY baví?

Baví mě firemní kultura a mladý kolektiv. Přestože je to velká firma s mnoha lidmi, dělá se tu vše pro to, abychom měli prostor lépe se poznat a udržovat přátelské vztahy. Ať už jsou to týmové večeře, teambuildingy nebo různá setkání po práci.

Jak vnímáš roli studentského ambasadora?

Je to méně formální spojení s EY, než když píšeš rovnou na HR oddělení. Studentům to může být bližší. Spolužáci se mi mohou ozvat e-mailem nebo mě oslovit přímo ve škole. Pokud někoho zajímá, jak to v EY chodí nebo má třeba nějaké nejistoty ohledně skloubení práce se školou, ráda poradím.

Adéle se můžeš s otázkami ke stáži ozvat na e-mail adela.fassmannova@cz.ey.com. Prohlédni si i aktuální volná místa pro stážisty nebo si přečti o zkušenostech další ambasadorky z VŠE, Kristýny Blažkové.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?