„Studenti potřebují slyšet osobní zkušenost,“ říká studentský ambasador z MENDELU

Jakub Hytych je internem v oddělení auditu a rovnou se chopil i role ambasadora. Spolužákům z MENDELU, kteří uvažují o stáži, rád poradí nebo příblíží, jak to v EY chodí. Vyzpovídali jsme ho a zjistili, jaké byly jeho první dojmy ze stáže a co ho na pozici interna v auditu čekalo.

Jakube, co je tvým úkolem v roli ambasadora?

Mým úkolem je být nápomocný studentům, které zajímá práce v EY a chtěli by se na cokoliv zeptat. Mohou se mi ozvat e-mailem, nebo mě přímo oslovit ve škole. Když jsem šel do EY poprvé, nevěděl jsem, co mě čeká, jací tam budou lidé nebo jak to tam bude fungovat. Chybělo mi slyšet něčí osobní zkušenost. Proto mi přišlo fajn stát se ambasadorem a svoji zkušenost předávat dál.

Jakub Hytych

Jakub Hytych nastoupil na stáž do oddělení Auditu EY v srpnu 2021. Studuje na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně, kde se zaměřuje na finanční řízení podniku. Oba jeho rodiče jsou podnikatelé a jejich zkušenosti mu pomáhají srovnávat své znalosti s praxí. Ve volném čase relaxuje procházkou se svým psem, poslechem hudby nebo hrou na klavír, kterému se věnuje už od dětství.

Jaký byl začátek tvé stáže v EY?

Zatím trávím většinu času na školeních o auditu. Probíráme vše od základů, abychom do práce v EY co nejvíce pronikli a dokázali naskočit. Jakmile budou školení za mnou, zapojím se do auditu dvou společností. Pomáhat mi bude seniorní kolega. V každém projektu k sobě máte zkušenějšího člověka, který vede vaše kroky.

Uvažoval jsi o stáží v EY už delší dobu?

Už když jsem nastoupil na vysokou školu, říkal jsem si, že by bylo fajn se do některé z firem Velké čtyřky zapojit. Pak jsem narazil na inzerát, že hledají stážisty. Když jsem udělal státnice a studium mám teď časově trochu volnější, rozhodl jsem se, že to zkusím, a poslal jsem životopis.

Bylo těžké se na stáž dostat?

Musím říct, že celé výběrko byla vlastně příjemná zkušenost. Absolvoval jsem pohovor, test z angličtiny a logického uvažování. Všichni byli moc milí a reakci o přijetí jsem dostal rychle. Hned mi vysvětlili, co budu dělat a pak jsem se pustil do školení.

Jaké byly první dny v EY?

Všichni byli velmi vstřícní. To jsem ani nečekal. Byli ochotní cokoliv vysvětlit. Klidně i víckrát, když člověk něčemu složitějšímu hned nerozuměl.

Co z dosavadních zkušeností se ti v práci nejvíc hodí?

Rozhodně účetnictví. Kdybych neměl alespoň jeden semestr, tak bych byl ztracený. Ve škole jsem si docela procvičil i time management a práci s termíny, to se mi teď také hodí. Zároveň jsem zjistil, že je důležité, aby se člověk nebál doptávat a požádal kolegy včas o radu.

Co bys vzkázal někomu, kdo o stáži v EY uvažuje?

EY je jedna z největších auditorských firem, lidé z toho mají respekt. Proto bych vzkázal, aby se nebáli to zkusit a poslali životopis. Praxí se toho hodně a rychle naučí, vyzkouší si spolupráci s velkými klienty a vždycky budou mít poblíž někoho, kdo jim poradí.

Máš na Jakuba nějakou otázku ohledně stáže v EY? Napiš mu na e-mail jakub.hytych@cz.ey.com. Podívej se také na aktuální volná místa pro stážisty nebo si přečti o zkušenostech ambasadorky Adély Fassmannové z VŠE.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?