Studentský ambasador z Matfyzu: O financích jsem nevěděl nic, teď programuju kód pro výpočet kreditního rizika

Student Mykhailo Naumenko je internem v týmu, který se věnuje výpočtu kreditního rizika. Když nastoupil do EY, měl v hlavě kvůli studiu matematiky pro IT jenom algebru. V bankovnictví se ale brzy zorientoval a navíc uplatní i zkušenosti s programováním.

Jak ses dostal do EY?

Oslovil jsem několik firem, ale HR oddělení EY bylo nejpříjemnější a nejrychleji reagovalo. Původně jsem se ucházel o pozici v oddělení kybernetické bezpečnosti, ale tam potřebovali zkušenějšího kolegu na plný úvazek. Nabídli mi, že mají jiná volná místa a že bych mohl začít v týmu pro kreditní rizika.

Měl jsi z práce nějaké obavy?

Nejdřív jsem myslel, že to vůbec nezvládnu. O financích jsem toho tolik nevěděl. Měl jsem v hlavě jenom algebru. Ale kolegové mě toho hodně naučili a postupně jsem zjišťoval, že znalosti ze školy využívám docela často. Jsem rád za nové zkušenosti, kdyby se mě dříve někdo zeptal na repo sazbu ČNB, sotva bych věděl o co jde.

Mykhailo Naumenko

Mykhailo Naumenko studuje v Praze poslední ročník magistra na Matematicko-fyzikální fakultě. Jeho oborem je Matematika pro informační technologie se zaměřením na informační bezpečnost. Internem v EY je od srpna 2021 a pracuje na poloviční úvazek. Mykhailo je původem z Ukrajiny, když se rozhodoval o studiu, porovnával různé evropské univerzity a podle toho si školu vybral. V Praze je už pět let a rád by zůstal i po škole. Ve volném čase sleduje Netflix nebo se projíždí na kole po pražských cyklostezkách.

Jaké znalosti ze školy nejvíce uplatníš?

Hodně používám pravděpodobnost, statistiku a zkušenosti s programováním.

Na jakém projektu teď pracuješ?

Programuju nástroj, který vypočítá pravděpodobnost, že zákazník banky přestane splácet. Do nástroje se naklikají vstupní data o klientovi a program vyhodnotí, jestli mu dá banka půjčku a za jakých podmínek. Říkáme tomu program nebo nástroj, ale ve skutečnosti jde o kód v Pythonu. Předělávám jeho starší verzi, kterou bylo potřeba aktualizovat, aby odpovídala novým požadavkům banky a legislativě.

Vzpomeneš si na první dny v EY?

Pro první dny mi přiřadili buddyho, kolegu, který mi vše ukázal a představil mi ostatní. Po dvou třech týdnech jsem ale zjistil, že buddy je každý, koho potkám v kanceláři. Byl jsem rád, že si můžu svůj čas a úkoly organizovat podle sebe, stačilo si hlídat termíny. Máme i pružnou pracovní dobu. Potom jsem dostal něco jako skripta, o tom, jak to v oddělení funguje, a měl jsem dost času, abych si je v klidu prostudoval.

Co na práci v EY nejvíce oceňuješ?

Nejvíc si cením podpory kolegů.

Jsi ambasadorem pro studenty z Matfyz, v jakých případech se ti mohou ozvat?

Jsem tu pro ně, pokud je zajímá práce v EY, ale nejsou si jistí, jak to funguje uvnitř, jaké jsou požadavky nebo co tím získají. V inzerátu člověk vidí požadavky na znalosti, soft skills a dozví se třeba, že se pracuje v pohodové kanceláři v centru Prahy. Ale ve skutečnosti neví, co to znamená a na jaké úrovni musí znalosti mít. Proto je fajn mluvit s někým zevnitř.

O co by se podle tebe měl zajímat uchazeč o práci v EY?

Já bych se u pohovoru zeptal, jaké by měli otázky, kdyby byli na mém místě. Člověk zvenčí se nemusí do toho podstatného trefit, ale lidé zevnitř většinou vědí, co je důležité. Kolegů, kteří u mého pohovoru byli, jsem se také ptal, jestli se jim práce líbí. Byli totiž přímo z týmu, kde teď pracuji.

Mykhailo ti na otázky ohledně stáží rád odpoví ve škole nebo na e-mailu mykhailo.naumenko@cz.ey.com. Prohlédni si aktuální volná místa pro stážisty nebo si přečti rozhovor s ambasadorkou Kristýnou Blažkovou z VŠE.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?