S Auditem za velkou louži

Když se kolegyně Věrka Zemanová vrátila po půl roce z New Yorku, kde pracovala v EY kancelářích na Times Square, sesypala se na ni spousta otázek od kolegů, a přiznám se, že ani já jsem nebyla výjimkou. Zajímalo nás všechno. Jak vypadají naše kanceláře na Manhattanu, jestli je tam práce náročnější, jestli je to doopravdy tak multikulti, kam všude se stihla během půl roku podívat, jestli by Prahu vyměnila za New York a taky jestli v Central Parku nepotkala Kevina a mokré bandity.

I vy se nás často na akcích ptáte na to, jak je to v EY s možností cestování po světě. Tak jsem si řekla, že na výzvědy k Věrce tentokrát nepůjdu off the record.

Věrko, to, že ses dostala na půl roku pracovně do New Yorku, mě osobně nadchlo. Jak se ti to podařilo? Co je pro to potřeba udělat?

Nebyla to žádná věda. V EY funguje napříč celým světem program „Resource Sharing“, který je určený senior konzultantům v Auditu, takže tak po dvou letech v EY máš vlastně otevřené dveře do světa. Je potřeba akorát poslat životopis a podstoupit pohovor s personalistou a s managerem nebo partnerem z oddělení a země, kam se hlásíš. I když pohovorem bych to nenazvala, u mě to byl spíš takový přátelský pokec o mých dosavadních praktických zkušenostech. No a pak už to jede…

Když už jsi věděla, že to všechno klaplo a do USA vyrazíš, co všechno tě čekalo za zařizování?

Mně se vlastně všechna administrativa, zařizování, domlouvání a papírování vyhnulo. Já šla akorát na ambasádu pro víza. Letenky, ubytování a všechno ostatní jsem měla zařízené. A dokonce mě na letišti vyzvedla limuzína a dovezla mne do mého nového bytu. No prostě přivítání ve velkolepém americkém stylu.

Jak jsi to řešila s financováním? Život v New Yorku asi nebude úplně levný.

Tím, že letenky a ubytování mi firma nejen zajišťovala, ale i platila, to problém nebyl. Na začátku pobytu jsem navíc dostala diety na čtvrt roku, takže jsem žádné extra náklady řešit nemusela. Z mé zkušenosti je možné takhle vyjet opravdu i s minimem úspor. A pak samozřejmě záleží na odolnosti vůči vyhlášeným americkým nákupákům.

Jaké jsi měla bydlení? Byl to sdílený byt nebo jsi bydlela sama? Lokalita?

Svoje bydlení bych popsala asi takhle: výhled z 20. patra na Times Square a řeku Hudson. EY sídlí na Times Square a na 5th Avenue jsem měla klienta, takže lokalita byla naprosto dokonalá – měla jsem byt přesně na půl cesty. A ani jsem nemusela využívat metro, všude jsem chodila pěšky, což je luxus, který si nedopřávám ani tady v Praze. A nejen, že jsem nemusela jezdit metrem, ale nemusela jsem se starat ani o úklid. Dvakrát týdně mi chodila domů uklízet paní. Na to by se dalo taky rychle zvyknout.

Jaká to byla zkušenost po pracovní stránce? Můžeš říct něco o projektech, na kterých jsi pracovala?

Můj klient byl hedgový fond, takže pravá Amerika. Měla jsem štěstí, že jsem byla v malém týmu a dělala jsem tím pádem audit od začátku do konce, tak, jako bych dělala tady v Čechách. Ve větších týmech se totiž každý specializuje na určitou sekci a tím pádem se nedostaneš k celému procesu.

A co tým? V New Yorku bych čekala, že bude hodně mezinárodní.

Skutečný „domorodec“ byl v našem malém týmu jenom jeden manager. Jinak původ kolegů sahal od Kazachstánu přes Itálii až po Dominikánu. A já z Čech. V newyorské kanceláři opravdu pracují snad všechny národnosti světa. Když jsem tam přišla poprvé, tak jsem koukala jako Jiřík. Ta kosmopolitní atmosféra je doopravdy dechberoucí. Výhod to mělo hned několik, jednou z nich byla EY „jídelna“ s výběrem snad všech kuchyní světa. Aby si každý přišel na své.

Měla jsi vůbec možnost oprášit češtinu s nějakými dalšími Čechy v kanceláři?

V Auditu jsem byla jediná Češka, ale v Advisory byli zrovna na projektu kluci od nás, se kterými jsem se znala už z projektů ještě v Praze. Strávili jsme spolu docela dost času. Přes Vánoce jsme pak s kamarádkou Luckou, která dělá Audit v EY v Los Angeles procestovaly Floridu - Miami, Key West, Fort Lauderdale. A stihly jsme i víkend v Las Vegas.

Kdybys měla porovnávat, v čem to bylo po pracovní stránce jiné než u nás?

Rozdíl byl určitě v tom, že u nás má senior větší možnost komunikovat přímo s klientem. Tím, že jsem tam byla na velkém hedgovém fondu, s klientem více komunikoval manager, protože lépe znal tohle prostředí. Já do té doby znala hedgový fond maximálně ze skript ze školy. Konkrétně práce se ale zase tak moc neliší. Samozřejmě auditorské postupy jsou trochu jiné, ale není to nějak výrazné.

Měnila bys život v Praze za život v New Yorku? Co je ti bližší?

Bližší je mi určitě Praha. New York byl zážitek, ale je to tam hodně hektické. A obrovské. A když bydlíš v centru a denně se prodíráš přes Times Square, to je masakr. Ale New York miluju, přirostl mi k srdci. Už když tam přilétáš, ten pohled shora na mrakodrapy, ty siluety. A když si ještě říkáš – no jo, já jedu do New Yorku, domů. A pak tam tak bloumáš, užíváš si město a ty lidi. To je nepopsatelné.

A co návrat zpátky do Prahy, bolelo to?

Vůbec, já jsem se domů těšila, na rodinu, kamarády, léto v Praze. A v práci se o zaběhnutých kolejích nedá mluvit. Zaměřuji se teď více na finanční poradenství než na klasický Audit, takže nová možnost zkusit něco nového a někam se zase posunout. Mám teď spoustu energie. Možnost žít a pracovat v New Yorku byl skvělý zážitek, na který nikdy v životě nezapomenu. Jsem vděčná za ten komfort a servis, který mi EY poskytlo. Tak teď můžu tu investici postupně vracet. Neděkuju jen za jednu věc – po Americe se strašně zvýšila moje očekávání ohledně burgerů.

A ukaž ještě nějaké fotky, ať se můžeme pokochat.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?