Stáž v kanceláři? S EY jsem vyrazila na Floridu

Stáž v EY dokáže překonat očekávání. Veronika Staňková z VŠE nahlédla poprvé v roce 2015, tehdy ještě jako studentka posledního semestru bakaláře, pod ruce konzultantům z Transakcí. Od té doby u nás pracuje. V létě jsme ji také vyslali na celosvětovou konferenci do Ameriky. Tolik inspirace by prý jinde nenašla.

Velký sál plný stážistů EY z celého světa. Sedí nás tu více jak tři tisíce. Prohodím pár slov s Milicou z Bělehradu a Adamem z Calgery. Na pódium ale hned přichází CEO Mark Weinberger a začíná nám vyprávět o tom, co pro něj osobně znamená „budovat lépe fungující svět“. Působí velmi přímočaře a se srdcem na pravém místě. Pozorně ho poslouchám a chtě nechtě ve mně vyvolává pocit hrdosti na to, že jsem součástí EY.

Před dvěma a půl lety jsem si v EY dojednávala původně jen půlroční stáž v oddělení transakčního poradenství s hlavním cílem spolupracovat na bakalářce. Tehdy jsem očekávala, že zpracuji zajímavé téma z praxe pro svou bakalářskou práci, získám zajímavou zkušenost a zápis do životopisu. Moje zkušenost však naprosto překonala očekávání – práci jsem skloubila se školou a od té doby pracuji v EY. Náplň mé práce se moc neliší od kolegů s plným úvazkem. Podílím se na projektech od A do Z. Tím se člověk nejvíce naučí.

Během dlouhodobé stáže jsem získala nejen cenné pracovní zkušenosti, ale naskytla se mi spousta dalších příležitostí. Například reprezentovat EY na běžeckých závodech a jiné. Nejsilnější z nich byla ale účast na International Intern Leadership Conference (IILC) v Orlandu na Floridě. Třídenní konferenci mi EY zařídilo kompletně – od letenek až po ubytování.

Jeden z cílů IILC je podpořit stážisty v navazování nových kontaktů napříč obory, zeměmi, kulturami a ve sdílení svých zkušeností, zážitků a názorů. Proto byl program prvního dne zaměřený hlavně na to, abychom se mezi sebou seznámili a lépe se navzájem poznali. Na každou další aktivitu i každé společné jídlo jsme byli promícháni jinak, takže seznamování se s novými lidmi bylo opravdu jednoduché.

Dalším tématem konference byly změny, které právě ve světě probíhají a jaké následky to může mít na ekonomické prostředí. Během hlavního konferenčního dne jsme probírali téma inovace a co to pro EY a její klienty znamená. Soutěžili jsme o to, kdo z nás používá nejvíc progresivních a disruptivních služeb - tuto soutěž jsem ani zdaleka nevyhrála. Kromě toho jsme například vymýšleli námět na vlastní start-up a navzájem si naše nápady prezentovali – naopak v tomto jsem byla se svou skupinou mnohem blíže vítezství, ale také z toho nic nebylo. Nakonec vyhrál nápad založený na propojení majitelů psů a zájemců o jejich venčení, takový „sharing“ psů.

Příjemné bylo, že úplně všichni řečníci byli velmi otevření a podporovali nás, abychom za nimi po prezentaci zašli, seznámili se, případně se zeptali na další věci. Navazování kontaktů tedy mohlo snadno probíhat všemi směry a tak to bylo i zamýšleno.

Organizátoři si dali velmi záležet, aby program IILC všechny zúčastněné bavil. V tomto ohledu jednoznačně nejvíc ohlasu vzbudila návštěva Disneylandu, mohli jsme si vybrat kterýkoliv ze tří Disney parků v Orlandu, ale naprostá většina zvolila jednotně klasiku, Magic Kingdom! Pro ty, kdo v Disneylandu nikdy nebyly, tohle je nejhezčí pohled.

Poslední den se konala team challenge, kde jsme v týmech řešili různé úkoly od sportovních, vědomostních až po strategické. Po každé aktivitě jsme si s týmem sedli a hodnotili jsme s týmovým vedoucím, rozuměj manažerem z daní z New Yorské kanceláře, v čem jsme mohli postupovat jinak, co byly naše silné a slabé stránky. Za sebe musím říct, že všichni bez výjimky jsme na jeho podněty reagovali stylem“ No, jo, jak to že nás to nenapadlo!“. Příště nás to napadne.

Další výhoda účasti na IILC byla, že jsme si mohli vzít volno a využít toho, že jsme na Floridě. Kamarádi, stážisté z Toronta, se například předem domluvili a pronajali si společně na pár dní dům v Miami. Protože mojí největší vášní je cestování, domluvila jsem se s kamarádkou, půjčily jsme si auto a projely zbytek Floridy. Nejvzdálenější a zároveň nekrásnější místo cesty byl ostrov Key West, kde jsem si chvílemi připadala jako ve filmu Piráti z Karibiku a chvílemi jako na Kubě. Všem vřele doporučuji!

Tak, to byla ve zkratce moje velká EY zkušenost, o které bych ale mohla vyprávět mnohem déle. Pokud by tě to zajímalo, dej mi vědět na email veronika.stankova@cz.ey.com, ráda povím víc jak k mému americkému zážitku, tak k práci v EY.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?