Jako junior se nesmíš bát zeptat

Z Košic do Brna, z Brna k nám do auditu. Tomáš Kundľa vystudoval na Masaryčce právo a ekonomii, a pak se rozhodl pro Velkou čtyřku. „Zkoušel jsem toho víc, ale EY na mě udělalo nejlepší dojem,“ říká Tomáš a vysvětluje: „Největší rozdíl byl v lidech.“ Splnilo prvních dvanáct měsíců v auditu jeho očekávání?

Tomáši, proč ses rozhodl pro EY?

Měl jsem dobré reference, že „Big 4“ je ideální začátek kariéry. Přijímací procedury se podle mé zkušenosti příliš neliší. Když si to vyzkoušíš v jedné firmě, ve druhé je to už mnohem jednodušší. Velký rozdíl ale dělá prostředí a lidi. Nástupní podmínky jsou podobné ale z EY jsem měl na pohovorech prostě nejpříjemnější pocit.

Pocit trvá?

To si piš.

Jakou jsi měl před rokem vůbec představu o práci auditora?

Díky studiu práv jsem věděl, jaké úkony se dělají v právním auditu. Znal jsem takový ten „big picture“, ale jednotlivé kroky jsem absolutně netušil. Až při přípravě na pohovory jsem se třeba dozvěděl, že existuje něco jako ACCA. Je to mezinárodní auditorská zkouška, taková vstupenka k dobré práci v Česku i v zahraničí, kterou stojí za to mít. A po prvním roce v EY mám už hotových pět ze čtrnácti zkoušek, které ACCA zahrnuje.

Co dalšího ses za první rok v EY naučil?

Vzdělávání lidí je v EY velká priorita. Máme různé „soft a hard skills“ tréninky, člověku se věnují starší kolegové, mentor, práce v týmu tě rychle posune. Hodně se naučíš na projektech, v komunikaci s klientem jsem udělal pořádný kus práce. A pak jsou tady i takové perličky, když nám někdo přednáší o etiketě a radí, jak se oblékat.

Kolik projektů jsi vlastně stihl?

Není audit jako audit. Pro sebe si to dělím na audity malých společnosti, což jsou takové týdenní akce, audity velkých firem, které trvají i měsíce, a pak audity finančních institucí, kde je potřeba zohlednit přísnější regulaci. Výhodou těch malých projektů je, že každá firma je úplně jiná, takže vždycky narazíme na odlišný problém a hodně se toho naučíš. U větších společností máme zase mnohem víc času a je tam prostor navázat vztahy s klientem. Vyzkoušel jsem si šest týdenních projektů, podílel jsem se na auditu dvou velkých firem a jednom auditu banky. Je fajn, že si to můžeš osahat, do druhého roku pak už víš, co ti nejvíc vyhovuje. A vědí to i manažeři, takže si s nimi můžeš domluvit, jak poskládat klientské portfolio, aby to vyhovovalo všem stranám.

Na jak dlouho dopředu v auditu plánujete?

Máme interní systém, kde jsou zobrazené naše auditní zakázky na celý rok dopředu. Už teď vím, na jakém klientovi a kde budu do května příštího roku. Nejprve se plánují velké projekty, poté se doplňují ty menší. Takže můžu dlouho dopředu plánovat i svůj volný čas. V auditu máme nejmíň práce od června do srpna, to ale neznamená, že ti v EY nedají dovolenou, pokud bys potřeboval třeba v květnu.

Letošní nováčci se postupně zapojují do práce v EY. Co nejhoršího je čeká?

Hned na začátku projdeš všemi možnými školeními, ale přeci jen, když před tebe u prvního klienta položí skutečné faktury a ty se do toho máš pustit, je to zvláštní pocit. Za ten rok jsem vypozoroval, že existují tři typy klientů. Jeden je hodně ochotný, druhého audit nebaví, ale respektuje to, třetímu se moc nechce spolupracovat. Naštěstí je těch neochotných hodně málo. Úplně poprvé se mi honilo hlavou, abych se nezeptal na nějakou triviální věc, aby se mi účetní se zkušeností dvacet let nezačala smát. Hodně jsem tedy všechno promýšlel. Takhle zpětně vím, že se vyplatí být odvážnější. Nebát se zeptat. Máš u sebe seniora, který tě v tom nenechá. Je takové základní pravidlo, když do deseti minut něco sám nezjistíš, zeptej se seniora.

Fungují vážně tak ochotně?

Jasně. Jsou to všechno lidi o dva až pět let starší než já. Povahově jsme si hodně podobní, přirovnal bych to k pokračování vysoké školy. V právních firmách přijímají třeba dva mladé lidi ročně, kdežto v EY nás jsou desítky. Není tady takový generační rozdíl a pracujeme mnohem týmověji.

Je něco, co tě vyloženě překvapilo?

Možná množství času, který člověk netráví v práci. Audit je sezónní byznys. Je období, kdy se hodně pracuje, ale třeba v létě je to volnější. To si klidně vybereš těch šest týdnů dovolené, co dostaneš. V EY je navíc plno milých drobností. V září jsme třeba byli všichni auditoři na velkém teambuldingu, tento týden nás čeká after work drink na terase ve Florentinu nebo v prosinci vánoční večírek, ten vždycky stojí za to. A ačkoli ve firmě teprve začínám druhý rok, mám doopravdy prostor poznat lidi od klienta. Nedávno jsme byli společně na výborném obědě, kde jsme oslavili dokončení části projektu. Je příjemné poznat se i neoficiálně. A momentálně připravujeme Welcome Party pro nováčky. Je to už týmová tradice, tak mě hodně baví se podílet na organizaci. Věřím, že se to povede.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?