Cena pro podnikatele, kteří táhnou Česko dopředu

Skauti mají Svojsíkův závod, tenisté soutěží o Davis Cup, novináři dostávají Pulitzera, a pro inspirativní lidi z byznysu je tady EY Podnikatel roku. Co obnáší a jaká je soutěž, kterou celosvětově pořádáme už od roku 1986?

Jako konzultanti máme unikátní možnost setkávat se dennodenně s lidmi, kteří vynikají. Proč unikátní? Ono totiž přijít se skvělým nápadem, jít do rizika, rozjet vlastní byznys a nastavit všechno tak, aby to šlapalo, nedokáže každý. Proto každoročně oceňujeme podnikatele, kteří dosáhli něčeho výjimečného a jsou inspirací pro nás z EY i pro veřejnost. Nominovat podnikatele do soutěže nebo se sám přihlásit může kdokoli, jednoduše a online na www.podnikatelroku.cz , o vítězích ale rozhoduje nezávislá porota, kterou tvoří zejména vítězové minulých ročníků.

Ceny se udělují v kategoriích EY Podnikatel roku kraje, EY Podnikatel roku České republiky, EY Technologický podnikatel roku, EY Společensky prospěšný podnikatel roku a EY Začínající podnikatel roku. Při hodnocení dbáme na mezinárodně platná a jednotná kritéria, a soutěž není jen o finančních výsledcích. Zohledňujeme třeba inovativnost, osobní nasazení, strategický přístup, společenský dopad a podnikatelského ducha. Letos již třetím rokem udělíme také speciální Cenu České televize – Podnikatelský přínos kultuře a umění, ve které oceňujeme podnikatele, kteří přispívají ke kultivaci veřejného života, aktivně podporují kulturní a společenské dění, pomáhají festivalům, divadlu či péči o krajinu.

Protože jsme globální firma, pořádáme soutěž téměř v 60 zemích světa. Ti nejlepší se každý rok sjedou do Monte Carla na světové finále. Za každým úspěšným podnikatelem stojí zajímavý příběh, v Monaku je to ale pokaždé přehlídka těch úplně nejlepších, se kterými se po celém světě jde setkat.

Máš ve svém okolí šikovného podnikatele, který tě inspiruje a zasloužil by si výhru v některé z kategorií soutěže? Dej nám o něm vědět a pomoz nám ocenit jeho práci a úsilí. Přihlášky do letošního ročníku uzavíráme 21. října.

Oliver Dlouhý, KIWI.com, EY Začínající podnikatel roku 2017

Oliver Dlouhý za svůj první podnikatelský počin označuje prodej borůvek na rakouské hranici ve čtrnácti letech. Dnes je spoluzakladatelem a ředitelem společnosti Kiwi.com (původně Skypicker), jednoho z nejúspěšnějších letenkových vyhledávačů u nás i ve světě. Mladý start-up dokázal během pěti let vytáhnout na firmu s úctyhodným obratem v řádu vyšších miliard. Kiwi.com denně zpracuje 6000 objednávek a mezi jeho zákazníky se řadí i korporátní klientela. Pobočky Kiwi najdete v Brně, v Kyjevě a na Fidži, firma jako taková ale působí po celém světě s výjimkou Severní Koreje. V budoucnu by Oliver Dlouhý chtěl kromě letenek nabízet také kompletní cestovatelský servis od parkování, taxi přes ubytování až po nabídku restaurací. Jako svůj podnikatelský odkaz by za sebou rád zanechal nejsilnějšího prodejce v oboru na světě. Zároveň by si přál posunout lidstvo kupředu, na čemž se svou firmu usilovně pracuje.

Vít Ježek, Rekola Bikesharing, EY Společensky prospěšný podnikatel roku 2017

Vít Ježek je dálkový cyklista a na kole už z Prahy dojel třeba do Kodaně, Paříže, nebo Istanbulu. Během svých cest poznal, jak funguje půjčování a sdílení jízdních kol (bikesharing) v zahraničí, a rozhodl se stejný koncept vytvořit v Praze. S několika kamarády v roce 2013 nakoupili stará kola, která svépomocí natřeli na růžovo a začali je rozmísťovat po městě. Dnes již nová jízdní kola vlastní výroby najdete v několika městech. Rekola mají přes 50 tisíc registrovaných uživatelů a výpůjčky se ročně pohybují v řádech statisíců. Růžová kola v ulicích si zájemce může půjčit i vrátit jednoduše přes mobilní aplikaci. V kontextu České republiky se jedná o zcela novou a unikátní službu, na kterou si před Vítkem nikdo netroufl. Rekola mění podobu současné dopravy, veřejného prostoru a vnímání lidí. Nedávno spustili výpůjčku skateboardů a dalším velkým plánem je elektrický bikesharing. V budoucnu by si Vítek kromě zahraniční expanze přál Rekola ještě více propojit s oblastí ochrany životního prostředí.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?