Holky ze Strategií a transakcí: Není to jednoduché, ale stojí to za to.

Udělali jsme si takové malé dívčí setkání. Proč? Abychom se s našimi dvěma kolegyněmi ze Strategií a transakcí (u nás interně SaT) – Dórou a Renátou – mohli pobavit o tom, jak se jim pracuje v jednom z našich nejnáročnějších oborů.

„Někdy je práce v SaTu náročná, ale nedovedu si představit, že bych se někde jinde naučila tolik, kolik tady za tak krátkou dobu,“ uvedla nás do svého světa Senior konzultantka Dóra Cséfaiová. V EY začala pracovat už při škole a postupem času consultingový tým Smart Cities vyměnila právě za EY-Parthenon, což je naše strategická konzultačka v rámci SaTu. Miluje totiž výzvy a chtěla zjistit, jestli na to má. Spoiler alert: Má.

Prodej, kup, anebo fúzuj

„O Strategiích a transakcích se nemluví tak často jako o Auditu nebo o klasickém Consultingu, který je i u nás nejvíc vidět, ale podle mě jsou v lecčem i daleko zajímavější,“ přidává se Renáta Wojnarová, také čerstvá Senior konzultantka, která je stejně jako Dóra v EY letos už třetím rokem.

Zajímavá je práce především svou rozmanitostí, v rozmezí několika měsíců si tu totiž můžeš vyzkoušet hned několik úplně rozdílných projektů. Jednou řešíš zdravotnictví, jindy automotive a potřetí třeba stavebnictví. Přidej ještě IT, pak vodohospodářství a doplň to telekomunikacemi a máš tolik zkušeností, že nevíš, co s nimi. Nákup, prodej nebo fúze firem se totiž týká všech odvětví. A právě s tím, jak už jejich název napovídá, naše Strategie a transakce klientům pomáhají.

V realitě to vypadá tak, že klient přijde třeba s tím, že by chtěl koupit novou firmu v odvětví, ve kterém podniká, aby dosáhl lepšího postavení na trhu. A kolegové ze SaTu se hned pouštějí do práce.

Na začátku klientovi pomůžou vyhledat ten správný akviziční cíl, tedy co je pro něj momentálně nejvhodnější podnik k nákupu – není totiž jedna firma jako druhá a vyznat se v tom je někdy složité. Vybranou firmu a veškerý její majetek pak ocení a zjistí i její právní pozadí a historii, takříkajíc si ji „proklepnou“ ze všech stran – tomu se odborně říká provést due diligence. Pro klienta pak k jejímu nákupu získají finanční prostředky, třeba u bank nebo jiných investorů, s druhou stranou nebo stranami vyjednají podmínky, uzavřou jednotlivé transakce, a nakonec nabyvateli ještě pomohou s integrací nového podniku do jeho existující firemní struktury.

Zkrátka všechno, co tě v souvislosti s nákupem, prodejem nebo fúzí napadne, u nás máme palcem.

Hodně zkušeností v krátkém horizontu

„Samozřejmě pracujeme s ověřenými postupy, ale každá transakce se v něčem liší a má určitá specifika, což znamená, že v hodně krátkém časovém horizontu načerpáš značné profesní zkušenosti. Máš možnost nahlédnout do spousty firem a odvětví a naučíš se být adaptibilní a flexibilní a koukat se na byznys s mindsetem ‚problem-solvera‘,“ říká Dóra. „Rozmanitost našich projektů umožňuje rozsáhlá profesní síť našich expertů, projektových týmů a klientů. Po absolvování univerzity mi bylo jasné, že něco podobného budu moct zažít jedině v mezinárodní poradenské společnosti, jako je třeba EY.“

Právě proto si Dóra už při škole vybrala, že svou kariérní cestu začne zrovna u nás. „Pro EY jsem se rozhodla nejen kvůli charakteru pracovní náplně, ale také kvůli mezinárodnímu aspektu věci,“ doplňuje. „V EY-Parthenon jsem součástí mezinárodního týmu, se kterým se podílíme na globálních projektech pro největší strategické a finanční investory. Tyhle okolnosti rozhodně dávají mým zkušenostem další rozměr a mají obrovskou přidanou hodnotu při budování profesního networku i kariéry jako takové.“

Není to zadarmo

„Určitě není na místě říkat, že je to práce jednoduchá, protože to rozhodně není. Proto jestli nemáš ambice se rozvíjet a baví tě spíš pohodička na jednom místě, sem, prosím tě, radši nechoď,“ směje se Renáta. „Jedeme tu v poměrně svižném tempu, a to nemusí vyhovovat každému.“

Kromě bystré analytické povahy tak podle Renáty člověk pro kariéru v SaTu potřebuje hlavně sebemotivaci. Tempo je rychlé, projekty jsou složité a hodiny v práci při některých z nich mohou být dlouhé, proto pořád musíš mít jasně před sebou, proč to děláš. „Nikdo z nás asi nemiluje dřinu, ale já si vždycky říkám, že co my se tu naučíme za půl roku, to se někde sbírá třeba tři až pět let, a na to se mi nechce čekat,“ říká Renáta*. „Určitě bych proto SaT doporučila všem, kdo se chtějí rychle vypracovat, nasáknout co nejvíc zkušeností za co nejkratší dobu a získat dobrý přehled o tom, co se děje ve firmách z pozice vysokého managementu.

Nikdy v tom nejsi sám

„Naše práce je rozmanitá jak sektorově, tak svým charakterem. Skládá se totiž nejen ze sběru, analýzy a interpretace dat, ale také z pravidelné komunikace s klientem, projektovými týmy a všemi zúčastněnými stranami,“ vysvětluje Dóra. „Díky tomu si zlepšíš hard skills (tzn. efektivní práci s velkým množstvím informací a digitálními nástroji), ale také se naučíš lépe prezentovat svou vlastní práci, být asertivní a zdokonalíte svou práci i v týmu. Dobrá týmová práce i nálada u nás tvoří základní pilíř úspěšného projektu a vzájemná podpora kolegů je neskutečně motivující. Nikdo tu není na nic sám, což je (zejména ze začátku) k nezaplacení. Díky svému týmu chodím do práce každý den s potěšením.“

„To podepíšu,“ usmívá se Renáta. „Tým je tu parádní, vzájemně si pomáháme a platí tu i ‚po práci legraci‘. No, a čím složitější práce, tím větší i legrace po ní, respektive oslava, takže je vždycky na co se těšit.“

Podporu v práci i seberozvoji ti navíc dává i EY. Máš tu po ruce svého counselora, který ti radí a pomáhá s kariérou a rozvojem, a komplexní vzdělávací program, ve kterém se můžeš naučit doslova cokoliv, co tě zajímá, a to všechno na náš účet. Od svých nadřízených i kolegů získáváš konstantně zpětnou vazbu, ať víš, co zlepšit a co je naopak už teď super, a taky docela aktivně interně povyšujeme, takže je pořád kam jít.

Přidej se i ty

„Prostě pojď k nám,“ uzavírá Renáta a připomíná, že do SaTu zrovna hledáme nové kolegy na pozice Junior konzultantů, což je skvělá startovací čára ke strategicko-transakčním výšinám vhodná pro čerstvé absolventy. A pro ty, kdo ještě studují, otevíráme také internship.

Pro víc info laď přehled našich volných pozic.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?