Jak pomáháme neziskovkám

Zkratka CSR může někomu znít trochu tajemně, ale skrývají se pod ní samé dobré věci. Vznikla z anglického sousloví Corporate Social Responsibility a obsahuje veškerou dobročinnou aktivitu firem. CSR aktivita je dobrovolná, záleží tedy na každé firmě i jednotlivci, jak si dobré skutky nastaví a jestli do nich vůbec chce investovat čas a peníze.

Podpora CSR aktivit se ve firmách objevuje už dlouho, ale dřív to byla spíš nenápadná vedlejší aktivita. Až v posledních letech začíná být tohle téma všeobecným trendem a díky tomu se dobročinnost úspěšně šíří po celém světě. V EY podpora neziskovek přirozeně vyplynula ze směřování firmy. Někomu to už sice může znít jako klišé, ale náš závazek vytvářet lépe fungující svět bereme opravdu vážně. Je koneckonců součástí našeho motta – Building a better working world.

Veřejně se tím moc nechlubíme, ale v EY podporujeme řadu aktivit. Asi jako každá korporace máme ale i my globální strategii. U nás se jmenuje EY Ripples a dává našemu celosvětovému úsilí jednotnou podobu. Podstata programu spočívá v aktivní podpoře nastupujících generací a jejich vzdělávání a také ve spolupráci s podnikateli. To jsou dvě hlavní skupiny, díky kterým se nám daří uplatňovat a rozšiřovat naše know-how tam, kde je nejvíc potřeba. Nedílnou součástí podpory podnikatelů je i naše celosvětová soutěž EY Podnikatel roku. V Česku vyhlašujeme v rámci soutěže kategorii EY Společensky prospěšný podnikatel roku. Určitě znáš třeba Rekola nebo Pragulic. I to jsou naši vítězové! Kromě podpory vzdělávání a podnikatelské sféry máme v české kanceláři dvě velká témata, kterým se dlouhodobě věnujeme. Jsou to boj proti rakovině a péče o zdraví a životní prostředí.

Víme, zatím to bylo hodně obecné. Pojď se na to s námi podívat zblízka.

Od auditu zadarmo až po fotbalové hráče s maximálním nasazením

Na začátek se hodí zmínit, že rozhodně nejsme firma, která by jen rozdávala peníze. Jasně, finanční podpora je i u nás nedílnou součástí, ale mnohem radši pomáháme aktivně. Naše kancelář je doslova plná chytrých hlav, nejradši proto poskytujeme naše vědomosti a expertní poradenství. Bezplatně tak třeba připravíme závěrečnou výroční zprávu nebo audit pro Nadaci Terezy Maxové nebo Nadaci Václava a Dagmar Havlových VIZE 97. A list nadací a neziskovek by mohl pokračovat! Mentorujeme startupy, sedíme v porotě prestižních Cen SDGs nebo se vydáme do Člověka v tísni a poradíme jejich daňovému oddělení s DPH. Zkrátka pomáháme, kde můžeme a umíme.

Kromě finanční a expertní podpory se ale nebojíme ani klasického dobrovolnictví a manuální práce, a tak pod našima rukama vyrostl třeba altán pro maminky s dětmi v Azylovém domě Gloria v Praze. Pořádáme také pravidelné sbírky, ať už oblečení, nebo trvanlivých potravin. Jako firma také věnujeme starší notebooky dětem do neziskovky Nadání a dovednosti, která připravuje mladé lidi na vstup do toho „opravdového“ života. A budeme upřímní – jelikož naše práce spočívá ve většině případů právě v práci u počítače, nikdy neodmítneme nabídku na charitativní fotbálek pro neziskovku pečující o seniory Sue Ryder, nebo turnaj v ženském fotbalu Global Goals World Cup, který jsme loni sice nevyhráli, ale našim holkám to moc slušelo!

Jde nám o zdraví, a to doslova!

Zmínili jsme náš jednu z hlavních oblastí – péči o zdraví. Spojili jsme se s Asociací společenské odpovědnosti a rozhodli se aktivně podporovat oblast Zdraví a kvalitní život. V roce 2017 jsme v rámci soutěže Do práce na kole navíc získali titul Cyklozaměstnavatel roku, který zpečetil naše nadšení k jízdě na kole, běhu a chůzi. Až k nám budeš mít někdy cestu, zkus si těch osm pater vyšlápnout po schodech. Je to zážitek!

S pomocí neziskovkám spojujeme i akce pro kolegy přímo v kanceláři. Kurz první pomoci od Červeného kříže, zdravotní masáže od nevidomých masérů z Novidy nebo třeba přednášku známého chirurga Tomáše Šebka z Lékařů bez hranic. Na své si přišel každý!

Druhou oblastí, do které posíláme hodně energie, je boj proti rakovině. Možností k zapojení je u nás spousta. Někdo s námi jde v červnu na AVON pochod, ti odvážnější si v listopadu na Movember nechají narůst knír. Na tuhle akci jsme hodně pyšní, už několik let se držíme v první desítce top firem a letos naši MO Bros a Sistas vybrali přes 130 tisíc a obsadili krásné třetí místo v Česku!

Spolupracujemes nadací Hippokrates, která se stará o ženy s gynekologicko-onkologickým onemocněním. Doneslo se k nám, že pacientky musely během chemoterapie až osm hodin za den sedět na nepohodlných křeslech z IKEA. Pořídili jsme jim proto nová zdravotní a pohodlná křesla ve spolupráci s jedním z vítězů EY Podnikatele roku, společností Linet. Od kolegyně jsme se pak třeba dozvěděli o projektu Nové háro, který pořizuje paruky dětem s leukémií. Rozhodli jsme se, že uspořádáme sbírku, vybrali jsme 86 tisíc a koupili za ně tři krásné paruky pro mladé holky, které díky nám zvládají svou nemoc zase o něco líp.

Možná si teď říkáš, kde je pomoc dalším znevýhodněným skupinám nebo lidem s handicapem? Jasně, i takové projekty u nás najdeš. Vychází především z dlouhodobé spolupráce, i když třeba úplně nezapadají do globální strategie. Patří mezi ně třeba Zajíček na koni, neziskovka s poetickým názvem, která v podolské kavárně AdAstra zaměstnává handicapované a pomáhá jim zařadit se do běžného pracovního procesu. My jim dlouhá léta přispíváme na pronájem prostor. Zajíčkovi pomáháme i hmotně, kupujeme dětem dárky k Vánocům nebo posíláme výtvarné potřeby a hračky na ozdravné tábory. Podporujeme i seniory, několik kolegů našlo loni pod stromečkem klasické „měkkouše“, neboli Ponožky od babičky. Nemohli jsme vynechat ani hit posledních let, Ježíškova vnoučata. Dědečkům a babičkám jsme zajistili přímo u nich v domově vánoční smyčcový koncert a byla to nádhera!

Uf..! Je toho hodně a mohli bychom pokračovat a pokračovat. Vykročili jsme zkrátka na dlouhou cestu a dali jsme si velký cíl – pozitivně ovlivnit životy stovek, tisíců a možná i milionů lidí. Po celém světě nás v EY pracuje kolem 284 tisíc. Věříme, že pokud se každý z nás rozhodne něco změnit a spojí svou snahu s nadšením podobně smýšlejících lidí i organizací po celém světě, nastane řetězová reakce, na jejímž konci bude okolní svět zase o něco lepším místem k životu.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?