Jak se konzultuje mezinárodní byznys v Brazílii? Andrea Troppová už to ví

Andrea z týmu Enterprise Risk strávila loni díky Mobility programu tři měsíce v brazilském EY. V Rio de Janeiru si vyzkoušela konzultování v portugalštině, kterou předtím studovala jako hobby, a oblíbila si brazilskou spontánnost a energičnost. Přečti si, co má Andrea v EY za sebou, jak se ke stáži dostala a jaké zážitky si přivezla.

Andrea Troppová (29) začala v EY ještě během studia VŠE jako stážistka v týmu Auditu. V roce 2018 nastoupila na full-time do oddělení Business Consulting a týmu Enterprise Risk, kde postupně vystoupala na pozici Senior Business Consultant. Už během studia byla ambasadorkou EY, později se stala mentorkou v programu DělEY business jako holka a v roce 2023 vycestovala na tři měsíce do brazilské divize EY v rámci Mobility programu.

Jak bys, Andreo, popsala svou práci v EY prarodičům, kteří toho o mezinárodním businessu moc neví?

Vždycky začínám tím, že moje práce zlepšuje fungování firem. Jako Business Consultant musím nejprve pochopit procesy v dané firmě, hlavně ty finanční. Poté jí pomáhám tím, že odhalím potenciální problémy nebo dám návrhy, jak stávající procesy zlepšit. Je celkem fuška říct to takto v pár slovech, při vysvětlování se většinou dlouze rozpovídám.

A na jakých projektech pracuješ?

Zaměřuji se na mezinárodní společnosti. Dělám pro ně procesní poradenství, interní audity, implementaci interních kontrol nad finančním reportingem nebo taky hodně řeším soulad s americkou legislativou SOX. To je legislativní rámec, kterým se musí řídit firmy obchodované na americkém akciovém trhu. Takže například pomáhám jejich evropským dceřiným společnostem splnit požadavky této legislativy. Proto často spolupracuji s naším americkým týmem.

Před pár lety jsi byla mentorkou v programu DělEY business jako holka, kde jsi pomáhala studentkám vysokých škol nastartovat kariéru. Jaké to bylo?

Byla to super zkušenost. S kolegyněmi jsme radily holkám, které třeba měly pochybnosti o tom, jestli by práci v mezinárodním byznysu zvládly. Pomáhaly jsme jim s přípravou na pohovor nebo společně procházely CVčka. Jedna z mých tehdejších mentees je dokonce dnes se mnou v týmu, takže jsem díky tomu našla i skvělou kolegyni. Obecně mi dělá radost, když můžu druhým pomáhat ve věcech, kterým rozumím.

Andrea na setkání s klientem v São Paulu.

Vstupenkou do Brazílie byla láska k portugalštině

Co byl první impuls k tomu, že ses rozhodla zkusit stáž v brazilském EY?

Byla jsem v Brazílii už v roce 2017 jako dobrovolnice se studentskou organizací AIESEC. Pracovala jsem na projektu s cílem rozvoje dětí ze sociálně slabších poměrů a během těch dvou měsíců jsem si Brazílii zamilovala. Cítila jsem, že jejich kultura a energie mi lidsky hodně sedí, takže po návratu jsem se začala ve volném čase učit brazilskou portugalštinu. Kolegové o mé vášni k Brazílii věděli a během roku 2022 se mě jeden z nich zeptal, jestli se nechci v rámci Mobility programu přihlásit na stáž do Brazílie.

Co se ti v tu chvíli honilo hlavou?

Brazilskou portugalštinu jsem se tehdy učila pár let jako hobby a vůbec by mě nenapadlo přijít k manažerovi a říct, že bych ráda na stáž do brazilského EY. Ale jakmile mi ten nápad kolega nadhodil, tak jsem ho nemohla pustit z hlavy a začala jsem si toho o Mobility programu zjišťovat víc.

Nakonec jsi stáž v Mobility programu získala. Jak se ti to povedlo?

Jeden americký kolega mě spojil s lidmi z brazilského EY a ti mi potvrdili, že mají místo pro někoho s mezinárodními zkušenostmi a znalostí brazilské portugalštiny. Takže jsem se oficiálně přihlásila do krátkodobého Mobility programu na tři měsíce. Přihláška musela projít několika koly schvalování, což trvalo pár měsíců, ale vyšlo to. EY Mobility ale určitě není o tom, že se člověk přihlásí a čeká. Opravdu hodně mi pomohlo, že jsem se o program aktivně zajímala, byla v kontaktu s brazilským týmem a dopředu si potvrdila, že pro mě práci mají. Zároveň by to nevyšlo bez skvělé podpory mých kolegů. Manažeři i můj Consulting Partner mi v tom vyšli vstříc a sdíleli moje nadšení. Odjet na tři měsíce pryč od rozjetých projektů totiž není jen tak, a proto si vážím všech, kdo mi to umožnili.

Výhled z EY kanceláře v Rio de Janeiru. V pozadí je proslulý vrchol Pão de Açúcar (Cukrová homole).

Co den, to výzva

Co přesně jsi v brazilském EY dělala?

Šla jsem do týmu Enterprise Risk v rámci Business Consultingu, takže moje pracovní náplň byla hodně podobná jako v Praze. Dopředu mi alokovali projekty a já mohla hned naskočit do práce.

Jaké největší výzvy jsi na stáži v Riu musela překonat?

Největší výzvou pro mě byl jazyk. Je velký rozdíl učit se brazilskou portugalštinu jako hobby a muset ji používat v práci na mezinárodních projektech. Pomohlo mi, že jsem si před odjezdem nastudovala business portugalštinu a oborové termíny.

Obecně byl ale první měsíc výzev plný. Trvalo mi zvyknout si na všechny nové podněty a lidi. Hodně mi pomohla důvěra, kterou jsem ze strany brazilského týmu cítila. Celkově si myslím, že důvěra okolí je v životě klíčová k tomu, aby člověk rostl.

Jak se liší pracovní kultura u nás a v Brazílii?

Přijde mi, že v Česku je atmosféra uvolněnější, zatímco v Brazílii je pracovní prostředí formálnější. Konkrétně v EY jsem si také musela zvyknout na to, že v Praze sedí náš tým pohromadě, ale v Brazílii jsou pracovní místa promíchaná, takže vedle mě běžně seděli třeba lidé z oddělení daní.

Plus jsem si více zvykala na komunikaci s kolegy na dálku. V brazilském EY sídlí část Business Consulting týmu v Riu a část v São Paulu. Na druhou stranu jsem si díky tomu dvakrát zajela na služební cestu do São Paula a poznala další nové prostředí. Ale v základech je to pracovní prostředí stejné – EY je přeci jen globální firma a procesy má nastavené podobně v Praze, Berlíně, Sydney i Rio de Janeiru.

Andrea s kolegy z brazilského EY.

V Brazílii se lidé setkávají spontánně

Jaké zajímavé kulturní zážitky jsi prožila mimo kancelář?

Hodně mých zážitků vychází z toho, že v Brazílii jsou lidé spontánnější. U nás se kámoši často domlouvají tím způsobem, že se jim podaří najít společný termín třeba až za dva týdny v sobotu večer. Ale když jsem se na společnou večeři domlouvala s brazilskými kamarády, tak řekli: „Za hodinu se potkáme, nachystej se.“ V Brazílii lidé rádi dělají aktivity hned a bez přílišného plánování. To mě hodně inspirovalo – ráda bych tímto způsobem více budovala vztahy i doma.

Čím dalším je podle tebe brazilská kultura charakteristická?

Jejich kultura je hodně otevřená. Lidé jsou přátelští a komunikativní, a proto jsem se tam od začátku cítila dobře. O Brazílii koluje hodně předsudků, a i mě se před odletem hodně lidí ptalo, jestli se nebojím. Jasně, člověk by si měl nastudovat, jak se chovat bezpečně – třeba se netoulat v nebezpečných čtvrtích. Ale já osobně mám s Brazílií skvělé zkušenosti a nic se mi nestalo. Nejhorší věc, která mě potkala, byl úpal. (smích)

A co ti tři měsíce v Rio de Janeiru daly nejvíc?

Je toho hrozně moc. Mám pocit, jako bych tam nebyla tři měsíce, ale tři roky. Po pracovní stránce jsem cítila obrovský profesní růst. Mám nové mezinárodní zkušenosti, vypilovala jsem portugalštinu a vyzkoušela si, jak se business consulting dělá v úplně odlišném prostředí.

Po lidské stránce cítím, že jsem silnější. Poznala jsem, jak reaguji v nových situacích a nabrala spoustu nových nápadů a inspirace. Bylo to intenzivní. Možná kdybych jela s Mobility programem jinam, tak to tak intenzivní nebude, ale Brazílie je krajina emocí a já mám emoce ráda.

Andreina fotka z ikonické pláže Ipanema v Rio de Janeiru.

Radost je nejlepší time management

V EY o tobě kolegové říkají, že jsi akční, a kromě práce stíháš spoustu dalších aktivit. Jak všechno zvládáš?

Základem je dělat věci, které člověku přináší radost. Když jsem se třeba před lety začala učit brazilskou portugalštinu, tak mi lidé říkali, proč se proboha učím takový „niche” jazyk, který nejde moc uplatnit, a proč ne třeba španělštinu. Ano, španělština by byla praktičtější, ale cítila jsem, že portugalština mi dělá největší radost, tak jsem u ní zůstala. A teď po letech mi přivedla úžasnou pracovní zkušenost v Brazílii.

Proto si myslím, že když člověk jde za tím, co mu dělá radost, tak se hned všechno dělá s větší lehkostí.

A co ti dělá radost na práci v EY?

Rozmanitost. Žádný projekt není stejný, takže stále rostu a zažívám nové výzvy. Lidský aspekt je pro mě taky důležitý, protože ať už je projekt jakýkoliv, vždy je to hlavně o lidech, kteří na něm s tebou pracují. A v EY mám štěstí na skvělé kolegy. Taky se mi samozřejmě líbí ten mezinárodní přesah. Každý den jsem v kontaktu s celým světem.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?