„V Auditu vás čeká skvělá parta lidí a spousta zkušeností,“ shodují se junior auditoři Veronika a Honza

Veronika Babelová a Honza Vondruška pracují v týmu Auditu a oba si právě zkouší vést projekty z pohledu seniora. Přečtěte si, s jakými firmami se setkali na začátku kariéry, proč si z velké čtyřky vybrali právě EY a díky čemu se pustili do auditu, i když s ním neměli zkušenosti.

Veroniko, Honzo, jak dlouho jste v týmu Auditu?

Honza: Já jsem v týmu Auditu poměrně krátce, rok a tři měsíce.

Veronika: Já jsem v EY už třetím rokem, ale nedá se říct, že bych tady opravdu tři roky pracovala. Během studia jsem odjela na Erasmus a v EY si předem domluvila, že se chci vrátit. Pracovala jsem jako internship auditor, tedy na částečný úvazek. Díky tomu jsem mohla kdykoliv úvazek přerušit, po domluvě odejít a také se vrátit.

Proč jste se rozhodli pro práci v EY?

Honza: Už na vysoké jsem měl jasno, že se chci dostat do Velké čtyřky. Žádnou z firem jsem nepreferoval, ale když jsem se na konci roku 2019 rozhlížel po práci, jen EY a KPMG měli otevřené zajímavé pozice. Mezi nimi rozhodl náborový proces.

Veronika: Mě zaujalo EY už při studiu bakaláře na veletrhu ŠANCE, který pořádá každoročně VŠE v Praze. V tu dobu jsem ani nevěděla, co je to audit a co dělá Velká čtyřka. Rozhodující pro mě byla akce Den s Velkou čtyřkou. EY mě tu nejvíce oslovilo a lidsky mi sedlo. Tehdy jsem nastoupila na částečný úvazek do Auditu.

Co konkrétního vás při náboru přesvědčilo?

Honza: Líbilo se mi, že jsem se na úvodním pohovoru setkal se seniorním auditorem, který byl ve firmě asi tři roky. Mluvil jsem i s manažerem a partnerem. Dostal jsem vhled od lidí, kteří jsou ve firmě krátce, ale i informace z první ruky od zkušených auditorů, kteří jsou v EY už velmi dlouho.

Veronika: Souhlasím s Honzou. Mě přesvědčilo i to, že spousta lidí v EY nemá vystudovanou vysokou školu se zaměřením na finance nebo účetnictví, což mi dodalo odvahu, protože sama nemám účetní background.

Kde jste studovali a využíváte při práci zkušenosti ze studií?

Honza: Já studuju v Mladé Boleslavi na ŠKODA Auto VŠ podnikovou ekonomiku a management obchodu. Kdybych měl zmínit něco praktického, tak je to asi způsob, jak se sestavuje cashflow. Ale i v něm mám pořád velké mezery.

Veronika: Já ještě studuji mezinárodní obchod na VŠE, ale znalosti ze školy moc nevyužívám.

Proč jste si zvolili právě audit?

Honza: Původně jsem chtěl nastoupit do týmu daní. Mezitím jsem se ale bavil s manažerem auditu v konkurenční společnosti a ten mi poradil, že bych v auditu načerpal za první čtyři roky tak obrovské znalosti jako v žádném dalším týmu. Dnes se mi to potvrzuje a jsem rád, že jsem do auditu šel.

Veronika: Pro mě to byla výzva. Lákalo mě pustit se do něčeho nového a jako první mě zaujal forenzní audit, tedy vyšetřování finančních podvodů ve firmách. Dozvěděla jsem se ale, že abych se tam dostala až po roce v klasickém auditu. Zatím jsem v auditu pořád spokojená, je to ale zajímavá možnost do budoucna.

Taky mě hodně přesvědčily osobní vztahy mezi kolegy. Dneska jde tyhle věci hůř vypozorovat, když se nemůžeme potkávat osobně, ale mně k tomu tedy dopomohl workshop EY Audit nanečisto. Proto každému, kdo o pozici v auditu uvažuje, doporučuju se podobné akce zúčastnit.

Veroniko, vzpomeneš si, co tě na akci Audit nanečisto nejvíc zaujalo?

Veronika: Zaujalo mě tehdy, jak mezi sebou lidé z EY komunikovali a jaká z nich vyzařovala energie. Vypadalo to, že mají v týmu velice dobré vztahy. Padly tam taky velké názvy firem a významná jména ředitelů, se kterými se při auditu nyní běžně setkáváme. Taky mě zaujalo, že bychom se dostali do výroby firem a porozuměli byznysu v různých oborech.

Co je přesně náplní auditového oddělení?

Veronika: Vezmu to úplně nejjednodušeji pro ty, kteří vůbec netuší, co děláme. Představte si, že nám Honza řekne, že má 5 bonbonů v kapse. My se podíváme, jestli těch 5 bonbonů skutečně má, zkontrolujeme je a řekneme: ano, Honza má 5 bonbonů. Takhle dodáváme důvěryhodnost firemním finančním výkazům. Ověřujeme čísla a taky to, co firma dělá a jestli opravdu vykazuje ta správná čísla.

Honza: V rámci předauditu se snažíme pochopit, co daná firma dělá. Třeba komu prodávají své zboží nejčastěji, od koho nakupují materiál a od koho mají své další dodavatelské služby. Náplní auditu je asi úplně vše, co se týče účetnictví a financí firmy. Ověřujeme správnost účetní závěrky a výsledkem je auditní výrok.

Jaké byly vaše začátky v EY? Jak se k vám chovali kolegové, pomáhali vám?

Veronika: Běžně se do firmy nastupuje v srpnu/září a začíná se na předauditech, kde se dozvíte, jak fungují procesy v dané firmě. Nicméně já jsem předaudity v podstatě přeskočila. Byla jsem hozená do vody, rovnou do finálních auditů firem s finančním rokem končícím 30. září. Ale seniornější kolegové mě vždycky nasměrovali a vše mi vysvětlili, abych jen slepě nekontrolovala čísla. Hodně jsem se díky tomu naučila.

Honza: Já jsem taky přeskočil předaudity. 😊 Nastoupil jsem loni v únoru do rozjetého vlaku. Auditní sezona u nás totiž trvá od ledna do dubna a všichni jsou hodně zaneprázdnění. Ale díky tomu, že jsem pracoval na dvou velkých navazujících zakázkách pro významné investiční fondy a pod stejnými seniory, jsem měl začátek hladký.

Mně se to dokonce líbilo, že se pracuje trochu ve shonu a že není úplně čas přemýšlet nad každým detailem. Což je občas u auditu velice důležité, umět se nad něco povznést.

Na jakých projektech jste na začátku pracovali? Vzpomenete si na konkrétní firmy?

Honza: Já jsem začínal na Generali Investments. Tedy na podílových fondech. Pak jsem plynule přecházel na zakázku Erste Asset Management, což je velmi podobný business.

Veronika: Já pracovala na jednom z prvních projektů pro Siemens, kde jsem pomáhala na finálním auditu. A letos na podzim mě vlastně čeká finální audit už podruhé. Částečně se těším, ale bude to oproti menším zakázkám zase výzva.

Během prvního roku jsem se zúčastnila i auditu Burzy cenných papírů v Praze. Šlo o prvoroční audit. Když děláme prvoroční audit, o klientovi vlastně nic nevíme a všechno musíme dát do kupy od nuly. Tohle mi přineslo asi nejvíce zkušeností.

Na jakých projektech pracujete teď?

Veronika: Minulý týden jsem byla třeba u klienta v Kadani, v Arla Plastu. Jde o malý výrobní podnik, který vyrábí plastové desky, třeba plastové krytí bazénu nebo skořápky kufrů. V minulém roce jsem na projektu pracovala jako asistent. V té době nám odešel ze zakázky senior, takže jsem testovala náročnější věci a opravdu hodně jsem se na tom naučila. V letošním roce jsem si projekt převzala jako seniorní zakázku, a tak znám klienta už skrz na skrz.

Honza: Já teď makám na svých ACCA zkouškách, souběžně mám na starosti i dceřinou společnost z velké investiční skupiny Penta. Tohle je první zakázka, kterou vedu. Ne úplně sám, pořád dílčí věci konzultuji se seniorními auditory. Nikdo mi ale neříká, co mám dělat. Zadávám práci ostatním a musím kontrolovat jejich výstupy, takže je to pro mě mnohem náročnější.

Co všechno se skrývá ve vzdělávání v EY?

Honza: Kromě vzdělávání v rámci práce je hlavní pilíř vzdělávání ACCA certifikace, což je celosvětově uznávaný soubor 14 zkoušek pro finanční profesionály. Pak máme k dispozici třeba online Udemy kurzy. Tam jsem využil kurzy excelu a SQL databází.

V čem spočívá příprava na ACCA zkoušky?

Veronika: Ještě, než nastoupíte jako asistenti, skládáte dvě zkoušky v srpnu nebo září. Pak další dvě, pokud je nemáte uznané ze školy. Když pak chcete povýšit na seniora, musíte mít složených zkoušek pět. Pak postupujete – co rok to zkouška. To je pro kariérní postup minimum, ale u nás si můžete dát zkoušku dřív, než musíte. V tomhle jde spíš o časové možnosti a ambice.

Honza: Například druhá a třetí zkouška je manažerské a finanční účetnictví. Pak je série praktických zkoušek – daně, finanční reporty, audit. Na závěr jsou zkoušky ještě náročnější a více specializované. A když ACCA složíte všechny, jako byste měli inženýrský titul z finančního oboru.

Jak vám s těmi zkouškami pomáhá EY?

Honza: Můžeme si vybrat studijní placené volno a učit se na zkoušku sami doma. Taky se můžeme místo toho zúčastnit intenzivních kurzů, které EY zajistilo ve spolupráci s firmou Ineo. Lektoři na nich vysvětlují danou problematiku a vypichují obtížné oblasti. Také máme k dispozici studijní materiály. Navíc se na zkoušku skoro nikdy nepřipravuješ sám, takže většinou sedíme nad problematikou i s někým z firmy. Což je taky velká podpora.

Veronika: ACCA jsou navíc proplácené EY. Je to perfektní benefit. Když si vezmete, že se platí poplatek za členství v organizaci, a pak za každou zkoušku 120 liber, je to velká pomoc. Taky dostáváme den před zkouškou a v den zkoušky volno, abychom se v klidu připravili.

Jakými dalšími benefity vás firma podporuje?

Honza: Pro mě je to určitě kolektiv. Asi je to trochu klišé, ale naše HR si dává opravdu velkou práci s tím, že do firmy obsazuje lidi, kteří mají velmi podobný mindset. S kolegy máme spoustu společného včetně volnočasových aktivit. Pomáhají tomu i teambuildingové akce, kde se setkáváme s kolegy z ostatních skupin. Takže pro mě je to hlavně kolektiv a již zmíněné ACCA.

Veronika: Já naprosto souhlasím s Honzou. Za sebe bych ještě doplnila interní akce a výhody counseligových rodin. Každý máme totiž svého counselora – někoho z manažerů a ten má pak někoho z partnerů. Counselor je pro nás support při plánování zakázek, řeší s námi pracovní problémy nebo pomáhá, když se chceme zlepšovat. Taky dokáže pomoci s přeobsazováním lidí v týmu, když nám třeba někdo nesedne. V tom máme také velké slovo a flexibilitu.

Co byste vzkázali uchazečům, kteří se budou letos na jaře ucházet o místo v auditu?

Veronika: Já bych řekla: určitě pojďte k nám. Získáte spoustu zkušeností už během půl roku. A pak třeba zjistíte, že vás to začne bavit, jako jsem to zjistila já. Nebojte se toho, ať už máte jakýkoliv studijní background, protože všechno se naučíte až v práci od kolegů. Poznáte taky nové obory a časem vám práce v auditu možná ukáže, jakým směrem byste se do budoucna chtěli ubírat.

Honza: Taky bych vzkázal, ať do toho jdou, protože se na zakázkách potkají s námi a my jsme super. 😊 Když to vezmu ze svého pohledu, i kdyby ta zkušenost měla trvat jenom rok, tak stojí za to. Posunete se dál v účetnictví, komunikačně i lidsky. Protože některé záležitosti, které s klienty probíráme, jsou citlivější a tahle práce vás naučí s lidmi líp komunikovat. Myslím si, že je to zkušenost, která určitě stojí za to.

Láká tě práce v oddělení Auditu? Omrkni otevřené juniorní pozice, zrovna nabíráme do Prahy, Brna i Ostravy. I na zkrácené úvazky.

Pokud chceš slyšet, jak se v týmu Auditu ohání Senior konzultant Tomáš Kundľa už čtyři roky, pusť si 22. díl podcastu Cesta s EY. Tomáš se v něm rozpovídal třeba i tom, jak vypadá naše výběrko.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?