Výběrko do EY očima nováčků

V jednom z předchozích článků jsme ti dali 4 rady, jak zvládnout pohovor do EY. A tak už víš, že tě čeká test a osobní pohovor. Jak to ale vidí nováčci, kteří si tím vším nedávno prošli? Zeptali jsme se jich, dokud mají výběrko ještě živě v paměti. Kromě vzpomínek se s tebou podělí také o své tipy, které jim osobně pomohly. A tak zjistíš, že vůbec nemusíš trpět nervozitou ani nespavostí poté, co odešleš CVčko.

Testy v prvním kole jsou menší strašák, než se zdá

V prvním kole tě čekají písemné testy. „Zadání mi trochu připomínalo srovnávací zkoušky. Rozhodně se vyplatí zkusit si cvičné testy, díky kterým člověk zhruba ví, co ho bude čekat,“ vzpomíná Tomáš Dostál, nová posila Auditu.

Pravda, testy trochu připomínají TSP zkoušky na vysokou, ale žádné chytáky nečekej. Test se skládá ze 3 částí:

  • numerické myšlení;
  • verbální schopnosti;
  • obecná angličtina.

Testy absolvuješ online. „Odkazy k testům mi na email dorazily téměř obratem po odpovědi na inzerát, to bylo super,” vzpomíná Matěj Sladkovský, nováček z Daní. „Při jejich vyplňování je potřeba občas dát na intuici, jinak se člověk nedostane na konec.”

Na testy se připravit nedá, shodují se nováčci, ale to tě znervózňovat nemusí. Pokud si nebudeš vědět rady, CVčko do žita neházej. Do EY totiž nehledáme další Einsteiny, chceme hlavně zjistit, jak o věcech přemýšlíš a jestli si na stejné vlně jako my.

Na osobním pohovoru tě chceme poznat, ne vystresovat

Připravit se ale můžeš na druhé kolo. Průběh se liší podle toho, kam se hlásíš. V pozvánce se předem dozvíš, co tě čeká – možná to bude Assessment centrum nebo řešení malé case study.

Během osobního pohovoru se potkáš nejen s recruiterkami, ale také s kolegy z týmu nebo rovnou s partnery. V každém případě odlož nervozitu stranou, protože si na nic nehrajeme a rozhodně tě nebudeme dusit nepříjemnými otázkami. Chceme tě poznat po lidské i pracovní stránce, a tak s tebou budeme mluvit jako se sobě rovným.

Takhle třeba vzpomíná na osobní pohovor Filip Kučera, nový kolega z Daní: “Pohovor probíhal osobně, v kancelářích EY, kde na mě byli všichni moc milí. Po krátkém rozhovoru s recruiterkou následovalo řešení dvou krátkých úloh. U těch nikdo neočekává, že hned tvoje první odpověď bude správná. Důležité je pochopit zadání a svou odpověď zdůvodnit. Pak už nezbývá než počkat pár dní než se ti znovu ozve recruiterka.”

4 tipy od nováčků, které se ti budou hodit

  1. „Buď upřímný, když něco neznáš nic se neděje. Jde spíš o to, zda si na pohovoru navzájem sednete.“

    Ondřej Zelený, Business Consulting

  2. „Výběrka v EY se nemusíš bát, první kolo vyplníš z pohodlí domova a když jej zvládneš, čeká tě příjemný pohovor ať už s HR nebo s potenciálním budoucím kolegou. A co je plus, není potřeba se nijak připravovat ani stresovat.“

    Viola Veghová, Business Consulting

  3. ,,Hlavně se dobře vyspat, trochu si věřit a přijít o 15 minut dřív – to je polovina úspěchu.“

    Matěj Sladkovský, Daně

  4. „Z online testů určitě nemusíš mít strach. Otázek je tam spousta, víc než by se dalo stihnout, ale to je účel. Testy podle mě mají, kromě práce s textem, logického myšlení a znalosti angličtiny, prověřit i to, jak jsi schopný pracovat pod tlakem. Já sám jsem všechny otázky vypracovat nestihl, ale důležité je se zbytečně nenervovat a v klidu řešit otázky, dokud máš čas.”

    Filip Kučera, Daně

4 zajímavosti od našich recruiterek

Každý uchazeč od nás dostává zpětnou vazbu. Jak s ní naložíš, je na tobě. Třeba to vyjde na druhý pokus jako některým našim kolegům.

„Hlásíš se na juniorní pozici do IT consultingu? Neměj obavy z náročného testování, raději si s tebou popovídáme. Třeba na pozice související s datovou analytikou tě sice čeká i testík na SQL, ale jde nám spíš o základy a porozumění.“

Tereza Koštůrová, Consulting

Chceme, aby náš náborový proces byl příjemný a aby si kandidáti byli jistí svým rozhodnutím připojit se k nám.“

Karolína Alexandrová, Strategie a transakce a EY-Parthenon

Pohovory u nás nejsou žádné grilování. Někdy manažeři s chutí vymění zasedačku za kavárnu. Může se tedy dost dobře stát, že tě tvůj budoucí nadřízený pozve na kafe.

Lan Anh Tran Ba, Audit a Forenzní služby

Teď už si jen vyber tým a pošli CVčko. Možná, že brzy zažiješ výběrko na vlastní kůži a vyrazíš na dobrodružnou cestu s EY.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?