Napiš poutavé CV, které tě dostane na pohovor v EY

Ročně projdeme 2 000 životopisů a na pohovor pozveme jen ty nejlepší. Někdy nás zarazí, že kandidáti neuvedou telefonní kontakt, jindy jsme v rozpacích ze selfie z dovolené. Zjisti, čím na nás uděláš dojem a o čem psát nemusíš.

Nech se objevit, poradíme ti, jak na to

Internetem koluje mnoho návodů a univerzálních šablon, které ti pomohou k obstojnému životopisu. Díky nim v CV nezapomeneš na nic důležitého. Hlavní úskalí ale vidíme v uniformitě, která snadno zastíní tvou osobnost i schopnosti.

Ročně nám do EY přijde až 2 000 životopisů. Byla by škoda, kdybychom tě v té záplavě kandidátů přehlédli. První pravidlo proto zní: tvůj životopis je tvá vizitka. Vzory CV na internetu se klidně inspiruj, ale nezapomeň přidat kousek sebe.

V tom ti pomůže, pokud pojmeš CV trochu kreativně. „Určitě se toho neboj. Vizuálně zajímavý životopis ukáže, jak umíš pracovat s kancelářskými programy. Samozřejmě pokud ti CV nevytvoří někdo jiný. Ale to se v praxi brzy pozná,“ vzkazuje naše recruiterka Sandra Jirásková.

Fotografie do CV patří, ale jen profesionální

První pohled někdy klame. Neplatí to však pro fotografii v „CVčku”, která musí odrážet tvou profesionalitu. Na selfie z dovolené bychom ji hledali marně, i kdybychom se snažili sebevíc.

Pokud vhodnou fotku nenajdeš, nemusíš kvůli tomu vyhledávat profesionálního fotografa. „Životopisy bez fotky rozhodně nevyřazujeme. Není to důležité kritérium. Lepší tam nic nedat, než tam mít fotku z výletu,“ potvrzuje Sandra.

Nezapomeň na kontaktní údaje

V některých firmách kladou při náboru důraz na věk nebo rodinný stav. To pro nás v EY není důležité. „Přijde mi to jako příliš osobní a nepodstatné. Věřím, že každý recruiter si může podle školy spočítat, kolik kandidátovi zhruba je,“ dodává Sandra s tím, že takové životopisy nevyřazuje.

Může to znít jako banalita, ale nezapomeň uvést své telefonní číslo. Pro recruitery jsou kontaktní údaje podstatné a překvapivě často chybí. Jen s e-mailem odesílatele si nevystačíme.

Hodně o tobě řeknou koníčky

Podařilo se ti vybrat fotku a kontaktní údaje v dokumentu taky nechybí? Pochlub se, jakou školu máš za sebou nebo co právě studuješ. Recruitery zajímají aktuální informace. Pokud máš vystudovanou VŠ, střední školu v životopisu neuváděj. To samé platí pro praxi – ve výčtu zkušeností nezacházej do příliš vzdálené minulosti.

Pokud ti pracovní zkušenosti chybí, uveď zahraniční stáže v průběhu studia nebo zajímavé projekty. Nenechávej si pro sebe nic, co stojí za pozornost.

Máš-li zajímavé záliby, sem s nimi. Popiš nám je a my si o nich s tebou během pohovoru rádi popovídáme. „Když nám uchazeč vypráví o svých zálibách, otevře se nám v úplně jiné rovině. Spadne z něj nervozita a my ho máme možnost poznat i po lidské stránce,“ říká Sandra.

Přidává i malý tip, co jí osobně v CV zaujme. „Líbí se mi, když v CV najdu dvě tři věty o osobních cílech a motivaci. U absolventů to skvěle nahrazuje motivační dopis.“

Na co si dát v CV pozor

  • pravopisné chyby
  • formát souboru
  • délku

Pár překlepů se v CV může objevit. Pokud máš ale životopis plný hrubek, napovídá to o tvé pečlivosti. Uchazeče s odfláknutým životopisem na pohovor nepozveme.

Dej si záležet, aby byl životopis přehledný a obsahoval informace relevantní k pozici, na kterou se hlásíš. Dvoustránkové CV je u absolventa zbytečné, zkus se vejít na jednu A4. Buď stručnější a nepopisuj své dosavadní zkušenosti příliš obsáhle.

Může to znít jako samozřejmost, ale pro jistotu: CV nám pošli ve formátu PDF. Až velmi často se setkáváme s životopisy napsanými v poznámkovém bloku. Ani ty neprojdou přísným sítem recruitera.

Ukaž se v co nejlepším světle, ale nepřežeň to.

Mnohokrát jsme se přesvědčili, že ani ten nejvymazlenější životopis nenahradí chemii během pohovoru. „Papír toho snese hodně,“ dodává se smíchem Sandra. A tak ke svému životopisu přistupuj upřímně a s nadhledem. Je lepší přiznat, že toho za sebou ještě nemáš tolik, než to přepísknout se superlativy.

CV tě určitě stálo mnoho úsilí. Nenech si ho pro sebe. Podívej se na volné pozice v EY a pošli nám svůj životopis. Ozveme se ti do několika dnů. A mezitím si přečti 4 tipy, jak u nás zvládneš pohovor.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?