„Nehoň se jen za titulem. Urči si vizi na celý život,“ radí Denisa Dědičová

Jedenáctou přednášku Prosecco & Learn pro studenty jsme věnovali osobní vizi. Denisa Dědičová z GrowJOB Institute v ní doporučila, ať si stanovíš směr, za kterým půjdeš celý život. Měl by vycházet z tvých hodnot a z toho, co tě baví. Přečti si naše zápisky z přednášky a zjisti, jak si takovou osobní vizi nastavíš.

S konzultantkou Denisou Dědičovou jsme se spojili přes obrazovku počítače. I na dálku z ní vyzařovalo nadšení. Pomoc s osobním rozvojem totiž Denisa považuje za svoje poslání a lidem pomáhá s tématy jako je osobní hrdost, efektivní vzdělávání nebo umění naučit se říkat ne.

Hned na úvod své přednášky o osobní vizi řekla Denisa zajímavou věc: nesmíš čekat, že tě někdo bude celý život motivovat. Teď se do toho musíš pustit hlavně ty sám. A k téhle celoživotní motivaci ti pomůže právě osobní vize.

Osobní vize tě kopne do zadku, když sedíš na gauči a brouzdáš sociálními sítěmi

Osobní vize je jednoduše řečeno soubor toho, co ti dává smysl. Je to odpověď na otázku: „Proč děláš tohle, a ne něco jiného?“ Zároveň shrnuje, co je pro tebe opravdu důležité a za co bys klidně vyrazil bojovat do ulic.

Je to tedy nástroj k tomu, aby ses během komplikovaných životních momentů zvládl líp rozhodnout. A aby ses posouval směrem, který ti dává smysl. Jen tak můžeš dělat svět lepším. Jak Denisa připomíná: když chceš vytvářet lepší svět, musíš nejdřív vytvořit lepší verzi sebe samého.

Motivuj se dlouhodobě

Osobní vize souvisí s motivací. Té existují tři druhy:

  1. Vnější motivace – úkol uděláš ne proto, že by ti dával smysl, ale protože ho udělat musíš. Představ si to jako skládání zkoušky z předmětu, u kterého vůbec nevíš, proč v osnovách je.
  2. Vnitřní motivace cíli – upneš se na nějaký cíl a chceš ho dosáhnout: získání jedničky z prvouky, získání titulu, koupení auta, založení rodiny… Problém je, že kvůli tomu nejsi spokojený teď a tady. Říkáš si: budu spokojený, až konečně splním ten cíl.
  3. Vnitřní motivace cestou – neupínáš se na známky nebo na titul, ale studuješ, protože tě to prostě baví. Motivuje tě, když děláš něco, co ti dává smysl. Cesta je pro tebe cíl.

Ani vize se nedá dosáhnout. Prostě se žije. Směřuje tě k tomu, žít takový život, jaký opravdu chceš (ale pozor, ne takový, za který budeš sklízet pochvalu druhých nebo srdíčka na Instagramu).

Vizi si musíš uvědomit

Existuje jeden velmi lehký způsob, jak ke své vizi dojít. Prostě se zamysli: jak bys chtěl dennodenně žít, abys žil naplněný život? A neohlížej se při tom na to, co bys měl chtít nebo co by vypadalo dobře na Facebooku.

Na tuhle představu si vzpomeň na životních křižovatkách a rozhodni se podle ní. Stejně tak zužitkuj svůj volný čas tak, abys ho trávil posunem ke své vizi. Zahoď gaučink s mobilem za hlavu a radši si běž číst nebo si poslechni online přednášku.

Nejsi pes, abys pro spokojenost potřeboval pochvalu

K definování osobní vize pomáhá i nástroj IKIGAI, což je japonský výraz pro život se smyslem. Smysl života je tajemstvím dlouhého života Japonců.

Tuhle metodu si představ jako čtyři kruhy, které se protínají:

  1. v prvním je nějaká činnost, v které jsi dobrý,
  2. v druhém je něco, co tě baví,
  3. v třetím je tvá činnost, která někomu pomáhá,
  4. a ve čtvrtém je to, co tě uživí.

Průsečík mezi těmi čtyřmi kruhy je právě ono IKIGAI. Postupně se zamysli, kde je tvůj potenciál a čím bys mohl kruhy zaplnit.

Pokud ti nějaké kruhy chybí, můžeš hledat a zkoušet, jak bys je mohl vyplnit později. Hlavně na nic nečekej a konej. Jako první malý krůček můžeš třeba hledat průsečík toho, co tě baví a v čem jsi dobrý.

Jestli nemůžeš přijít na to, co ti jde, napiš si seznam osobních úspěchů. Klidně včetně maličkostí. Úspěch totiž není jen to, za co tě někdo pochválí, ale co ti dává dobrý pocit. Jak Denisa připomíná, nejsi pes, aby tě motivovala pochvala.

Přečti si také přednášku Janky Chudlíkové: „Bojíme se říct ne, protože už od pravěku chceme vyhovět kmeni.“

Pojmenuj, co je pro tebe antihodnota

Další důležitý prvek osobní vize jsou hodnoty. Pomocí nich zjistíš, jak bys mohl pomoct světu. Sepiš si, na čem stavíš svoji práci nebo svůj život.

K definici vlastních hodnot ti pomůže i definování antihodnot. Denisa vtipně radí, ať se třeba zamyslíš, čím tě irituje politik, kterého nemáš rád. Je arogantní? Fajn. Pak asi bude tvojí prioritou příjemná komunikace.

Zužitkuj svůj čas rozumně

Denisa na závěr radila, ať se zamyslíš nad svým časem a investuješ ho do cesty za svou vizí. Lidé totiž tráví klidně i 5 hodin denně na sociálních sítích. Co kdyby k tobě někdo ale přišel a řekl by: „Co hodina, to tisícovka – zahoď pět tisíc korun ze svojí peněženky.“ To už vnímáš jinak, co?

Každý z nás má omezený čas. Je jen na tobě, jak ho budeš trávit. Osekej zbytečné aktivity, přestaň se bavit s lidmi, kteří ti nic nedávají a spíš berou. Když budeš na scestí, jak ten cenný čas trávit, vzpomeň si na svoji osobní vizi. Denisa radí, aby v každém případě byla:

  • sepsaná,
  • emotivní,
  • plná hodnot
  • a autentická.

Sleduj další přednášky Prosecco & Learn, kde získáš tipy od úspěšných lidí. Pozvánky hledej v sekci Potkej se s námi nebo na našem Facebooku.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?