Na cestě k úspěchu: 6 tipů, jak řídit svůj kariérní směr

Úspěšná kariéra, stejně jako cesta k ní, může pro každého znamenat něco jiného. Sepsali jsme pro tebe základní tipy, které ti pomohou vykročit tím správným směrem, ať už vede kamkoliv.

Do našich představ o tom, čeho chceme v životě dosáhnout, se promítá celá řada aspektů. To, jací jsme, jaké máme zkušenosti, vzorce chování, co nás motivuje nebo třeba jaké hodnoty vyznáváme. Vše hraje svou roli. Proto se i naše kariérní cíle budou v něčem shodovat, v lecčems lišit, a hlavně v průběhu času vyvíjet. Protože když stojíme na startu, je to jiné, než když za sebou máme několikaleté zkušenosti.

Předpokladem k dosažení úspěchu je, že vynaložíme úsilí správným směrem. Bavíme-li se o úspěchu (a spokojenosti) v profesním životě, vyplatí se o kariéře přemýšlet a zejména ji řídit. Právě to pomůže při realizaci kariérních cílů, ať už jsou a budou jakékoliv.

Career Management krok za krokem

1. Poznej sám sebe

Mladí lidé na začátku své profesní dráhy často neví, co chtějí dělat a jakým směrem se vydat. Neměj strach, je to úplně normální. I proto u nás v EY, kam každoročně nastupuje několik desítek studentek a studentů z různých oborů, stavíme na myšlence Build a career as unique as you are.

Naše kolegyně, Renata Fuksová, Talent Development managerka a interní koučka, k tomu dodává: „Snažíme se podporovat jedinečnost našich lidí v celém procesu jejich kariérního růstu,” a rovnou také nabízí pár tipů, jak mít kariéru ve svých rukou: „Pro začátek je dobré uvažovat nad tím, kým jsi a kým případně chceš být. Přemýšlej o tom, co tě baví, co ti jde, kde jsou tvé silné stránky, neboj se hledat a zkoušet. Pokus se uvědomit, jaké hodnoty máš a jaké hodnoty má mít společnost, v níž chceš pracovat. Pokud nevíš přesně, čemu by ses chtěl/a věnovat, sepiš si oblasti, které tě nějakým způsobem oslovují, rezonují s tebou. Pokládej si otázky. Co nebo kdo tě inspiruje? Na čem ti záleží? Představ si budoucnost. Jak vypadá tvůj ideální život, který chceš žít?”

2. Stanov si cíle (a buď SMART)

Víš, co tě baví a čemu se chceš věnovat. Ideální doba proměnit myšlenky v konkrétní cíle. Díky nim budeš mít jasnou představu, čeho chceš dosáhnout, a plán, jak to udělat. Při práci s cíli je vhodné použít metodu SMART, což znamená, že tvůj cíl by měl být:

  • S – specifický (Specific)
  • M – měřitelný (Measurable)
  • A – dosažitelný (Achievable)
  • R – relevantní (Relevant)
  • T – časově ohraničený (Time based)

3. Nauč se zaujmout a využij příležitosti

První dojem je jen jeden. A to platí i v případě tvého CV. Zaujmout se dá nepochybně různými způsoby, skvěle postavený životopis je však stále trendy. Zbývá jen nepodcenit přípravu a je to doma.

Tip: Chceš-li mít jistotu, že se trefíš do vkusu potenciálního zaměstnavatele, zjisti si o něm co nejvíce informací nebo se přihlas na jeho kariérní workshop. Na těchto akcích se dozvíš spoustu tipů, jak sestavit CV, které bude mít šanci uspět, nebo jak se co nejlépe připravit na pohovor. My máme třeba takový článek online. Inspirací mohou být také kariérní stránky, kde najdeš spoustu užitečných informací a pozvánek na zajímavé akce.

Stáže a Trainee programy, které jsou dnes pro studenty velmi dobře dostupné, ti mohou při rozhodování také významně pomoct. Člověk má obvykle tendenci si věci, s nimiž nemá přímou zkušenost, idealizovat, nebo se jich naopak obávat. Díky stáži získáš konkurenční výhodu a často i nabídku zaměstnání.

4. Pracuj na sobě a udržuj růstové myšlení

Znát své slabé stránky má jistě smysl, rozvíjet a posilovat ty silné však bývá přínosnější. Nejjednodušší způsob, jak být v práci dlouhodobě spokojený, je vyjít z toho, co máš rád/a, co tě baví a co ti jde. V dnešním proměnlivém světě si ale jen s tím, co v daném okamžiku umíme, nevystačíme. Proto je naprosto nezbytné na sobě celý život pracovat a učit se. Abychom byli úspěšní, mělo by být růstové myšlení součástí naší DNA. Jen tak budeme schopni čelit výzvám naší doby.

Tip: Užitečným nástrojem osobního rozvoje může být mentoring. Existuje řada platforem i firem, které jej v různých podobách a za různých podmínek nabízejí. My v EY třeba nabízíme studentkám na míru připravený mentoringový program DělEY business jako holka.

5. Buduj vztahy

Mít kolem sebe dobře vystavěnou síť aktivních kontaktů jednoznačně patří k tomu, co ti v životě nejvíce pomůže. Vztahy byly, jsou a budou důležité. Začni na nich pracovat co nejdříve. Na univerzitě, prostřednictvím spolků, volnočasových aktivit, stáží. Kdekoliv, kde to půjde. Vrátí se ti to.

6. Měj plán, ale zůstaň flexibilní

Plánování ti nepochybně pomůže na cestě k cíli. Život ale neběží vždy přesně tak, jak si napíšeme, a tak nezbývá než se přizpůsobit. Schopnost pružně reagovat na změny patří ke klíčovým kompetencím, které jsou nutné pro to, abychom uspěli. Neboj se tedy podle vývoje situace měnit plány. Vytrvej tam, kde vidíš budoucnost a smysl, naopak buď flexibilní, když to situace vyžaduje.

Štěstí přeje připraveným, a tak přejeme hodně štěstí na tvé cestě! A kdo ví, třeba se vydáme na společnou cestu s EY.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?