Čtyři rady, jak zvládnout pohovor do EY

Záleží nám na lidech, se kterými pracujeme. Pohovor tedy nevnímáme jako nutné zlo, ale jako důležitou schůzku, při které se vzájemně poznáme. Sepsali jsme pro tebe pár užitečných rad, se kterými se bez stresu připravíš na svůj velký den.

Vyber si, co tě bude bavit

V EY pracujeme rovnou v sedmi odděleních. Než se k nám začneš hlásit, rozmysli si, co tě bude nejvíc naplňovat a v čem se chceš rozvíjet.

Do Auditu a Forenzních služeb nastupuje většina nováčků v září, do ostatních týmů nabíráme celý rok. Aktuální nabídku najdeš na záložce Volné pozice.

Vybereš si u nás, ať už máš po škole nebo ještě studuješ. Hledáme totiž jak kolegy na full-time, tak stážisty, kteří u nás dostanou zodpovědnost a získají hodně zkušeností – a určitě ne při vaření kafe.

Váháš s výběrem? Obrať se na nás. Kontakt najdeš tady. A fakt se neboj, na telefony a maily ti rády odpovíme!

Neboj se dvojitého zkoušení

Abychom tě zvládli dobře poznat a vybrali si takové lidi, kteří k nám zapadnou, mají naše pohovory minimálně dvě části.

První část pohovoru je pro všechny stejná a trochu připomíná TSP zkoušky na vysokou školu. A ty už máš úspěšně za sebou, takže no stress. Online testy řešíš doma. Každá otázka má časový limit.

V testu si zkusíš:

  • numerické myšlení;
  • verbální schopnosti;
  • obecnou angličtinu.

Budeš se třeba muset rychle orientovat v textu, v grafu nebo v tabulce. Abychom tě trochu připravili, odkryli jsme 3 vzorové otázky testu.

Pokud to zvládneš, pozveme si tě do dalšího kola. To už bude osobnější. Sejdeš se s recruiterkami a se seniory, manažery nebo rovnou s partnery. A může to vypadat třeba takto:

  • dostaneš za úkol vyřešit malou case study;
  • zkusíš si týmovou práci ve skupinové hře zaměřené na byznys;
  • dáš si s námi speed dating, abychom tě mohli všichni poznat;
  • nebo odprezentuješ vypracovaný úkol.

Konkrétní podoba druhého kola pohovoru se v každém týmu liší. Ale žádný strach, v pozvánce ti dopředu sdělíme, jak bude náš společný čas vypadat.

Nepodceň přípravu

U pohovoru je důležité být hlavně v pohodě. Všechno bude snazší, když se trochu připravíš.

Jaké jsou naše nejlepší tipy k přípravě?

  • Pořádně si pročti inzerát, ať víš, na co se hlásíš. Dobré je taky ujasnit si, proč se o pozici zajímáš. Prohlédni si informace o svém týmu tady na webu.
  • Píšeme ti v poznámce, jaký z kolegů bude na tvém pohovoru? Zkus si o nich něco vyhledat.
  • Napiš si otázky na věci, které tě zajímají. Jsme rádi, když se na pohovoru neptáme jenom my.
  • Oblečení na pohovoru moc nehrotíme, ale dobrý vzhled zanechá dobrý dojem. Do obleku se nešňěruj, v business casual určitě nic nezkazíš.
  • Zdravé sebevědomí působí dobře, ale pokora ještě líp.
  • Je to banalita, ale důležitá: na pohovor přijď včas.
  • A pořádně se vyspi. Kafe na povzbuzení ti tu ale uděláme.

Inspiruj se u budoucích kolegů

Potkej se s námi ještě před svým dnem D a poznej nás osobně. Pro všechny budoucí kolegy pořádáme spoustu akcí a potkáváme se se studenty i na kariérních veletrzích. O všech se dozvíš v sekci Potkejme se a na našem Facebooku nebo Instagramu. Nebo klidně přijď napřímo do firmy, stačí nám jen dopředu napsat. A pokud se chceš o pohovorech dozvědět ještě o trochu víc, poslechni si nás, recruiterky, v podcastu.

A co na pohovory říkají naši bývalí nováčci, teď už kolegové?

“Vůbec nepanikař, když ti u testů bude ubíhat nepříjemně rychle čas. Já jsem taky celý set otázek nedokončil. Následné pohovory pak byly parádní. Jednak tím, že to byla skvělá příležitost si popovídat o věcech, které mě na škole nejvíc bavily, ale hlavně díky tomu, že byli všichni přátelští, milí a skutečně se zajímali o směr, jakým bych se v práci nejraději vydal. Hned první projekty tak perfektně pasovaly na moje preference. A obecně je skvělé, že každý bod v inzerátu opravdu odpovídá tomu, čemu se budeš věnovat.”

Jan Zítek, Business Consulting

„Na začátku si projdeš testem, ale detailnější nahlédnutí pod pokličku probíhá až poté. Zaměř se především na to, co tě motivuje a baví, a jak se chceš dále rozvíjet.“

Han Tongová, Business Consulting

„Doporučuji sledovat sociální sítě EY, najdeš tam nejen spoustu zajímavých článků, ale i možností si třeba na den vyzkoušet práci v naší společnosti nebo příležitostí se s námi setkat na nějaké akci.”

Magdalena Hamáčková, Právo

„Testy pro tebe nebudou nic nového a na pohovoru se setkáš s moc příjemnými lidmi, kteří se zajímají o tvoji osobnost a motivaci. Tvoji budoucí kolegové ti navíc dají super vhled do toho, co by mohlo být tvojí pracovní náplní a jak probíhá běžný den v EY. Doporučuji si ještě před pohovory pustit alespoň pár dílů podcastu Cesta s EY, ať víš, že není důvod být nervózní.”

Nikoleta Bartošová, Business Consulting

„Nemusíš se bát, že se tě u pohovoru bude snažit někdo nachytat nebo se ptát na technické záležitosti. Jedná se spíše o rozhovor v přátelském tónu, kde budou všichni chtít poznat primárně tebe, co tě motivuje a baví a zároveň budeš mít dostatek prostoru na dotazy ohledně náplně práce a firemní kultury.”

Daniel Paul, Business Consulting

A co bude, až to zvládneš?

Po úspěšném pohovoru tě čeká tvůj první den. V září organizujeme velké setkání třeba pro 70 nováčků naráz.

Mimo jiné si začneš užívat super benefity. Dostaneš šanci se dál vzdělávat, abys z juniora mohl postoupit na seniora, časem na manažera a pak, kdo ví? Třeba budeš jednou partnerem firmy.

Tak pojď začít. Držíme ti palce a těšíme se na tebe.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?